Tři ministerské posty navíc pomohou prosekat právní džungli a ušetří peníze, slibuje Markéta Pekarová Adamová

3. listopad 2021

Program a návrh koaliční smlouvy nového kabinetu jsou hotové, hlásí koalice Spolu a Piráty se Starosty. Rozdělen je také poměr ministerských křesel. O personáliích se bude ještě jednat, potvrzuje Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Prozrazovat jednotlivé kandidáty je podle Petra Gazdíka (STAN) zbytečné a hloupé.  A připomíná mediální zájem o postoje domnělého příštího šéfa zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Novináři se k němu prý chovají, jako by už byl ministrem.

„Vzhledem ke zdravotnímu stavu prezidenta navíc vůbec nevíme, kdy se příští kabinet reálně ujme vlády,“ upozorňuje Gazdík s tím, že to může trvat dny, týdny, ale i měsíce. „A já nevím, jestli pan Válek ministrem bude, nebo nebude. Každá jeho věta se ale už přetřásá.“

Čtěte také

Se zlepšujícím se zdravotním stavem prezidenta republiky Miloše Zemana má o hladký průběh obavy komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček, který nevylučuje možné připomínky k jednotlivým adeptům na ministerské posty nebo jiné průtahy.

Pokud jde o samotné povolební vyjednávání, je Markéta Pekarová Adamová spokojená. „Máme jasno v koaliční smlouvě, programu i rozdělení ministerstev mezi jednotlivé koalice,“ vypočítává a dodává, že k podpisu smlouvy dojde už 8. listopadu.

Jde podle ní o rekordně rychlé jednání, které umožnila vůle se dohodnout: „Chceme, aby měla Česká republika co nejdříve stabilní vládu.“

Tři ministři navíc

Příští kabinet zřejmě bude personálně bohatší, přibýt má totiž hned trojice ministrů, a to pro vědu, výzkum a inovace, pro legislativu a pro Evropskou unii.

Čtěte také

„Ministr pro evropské záležitosti bude muset řešit zejména přípravu a předsednictví Evropské unie. Úřad bude dál fungovat i po skončení předsednictví pro koordinování evropských otázek mezi jednotlivými rezorty,“ plánuje Pekarová Adamová.

Pro legislativu je to podobné. Je tu velká právní džungle, stěžují si na to občané, podnikatelé, lidé v sociálních službách a ve školství. Tuto právní džungli chceme prosekat,“ tvrdí šéfka TOP 09. 

Hosty byli:
Markéta Pekarová Adamová, TOP 09 (SPOLU)
Petr Gazdík, STAN (PirSTAN)
Danuše Nerudová, rektorka Mendelovy univerzity v Brně
Petr Nováček, komentátor, Český rozhlas

Početnější vláda má být cestou k úsporám. Naopak oblast digitalizace bude nakonec součástí ministerstva pro místní rozvoj.

Zatímco Pekarová Adamová ještě nechce prozradit, kolik ministrů připadne které straně v rámci koalice Spolu, Petr Gazdík je v tomto ohledu sdílnější: „Zatím to vypadá na poměr čtyři pro Starosty a tři pro Piráty.“

Kde může a kde by měla příští vláda šetřit? Poslechněte si celý audiozáznam Tématu dne Šárky Fenykové.

autoři: Šárka Fenyková , marz
Spustit audio

Související