Vůli dohodnout se cítím. Zatím to ale děláme do šuplíku, hodnotí povolební jednání o vládě Farský

26. říjen 2021

Do 8. listopadu, kdy se má sejít ustavující schůze sněmovny, zbývají dva týdny. Koalice Spolu a Piráti se Starosty už jednají o podobě příští vlády. „Zatím děláme všechnu práci do šuplíku. Věřím ale, že prezident potvrdí výsledek voleb a jmenuje premiérem Petra Fialu (ODS),“ říká Jan Farský (STAN). Nová vláda by se měla ujmout odpovědnosti ideálně před Vánoci, aby mohla začít řešit akutní problémy, jako je pandemie, ceny energií nebo rozpočet.

Nejvíc otevřených otázek je podle Farského v tuto chvíli v oblastech financí, průmyslu a dopravy. Nejde ale o fatální spory, které by přímo ohrožovaly vznik pětikoalice, ujišťuje s tím, že o některých věcech je zkrátka potřeba ještě diskutovat. „Jde o vůli a já tu vůli cítím,“ konstatuje.

Čtěte také

Tato slova víceméně potvrzuje místopředseda ODS Martin Kupka: „Věcí, na kterých jsme nebyli s to se shodnout, bylo opravdu malinko.“

Hlavní výzvou, která před příští vládou stojí, je jednoznačně epidemická situace, tvrdí občanský demokrat. „Věřím, že se s tím nová vláda vyrovná přehledněji než končící kabinet – tak, aby lidé důvěřovali smysluplnosti jednotlivých kroků.“

Ministerstvo pro digitalizaci

Pandemie covidu-19 ale není jediným palčivým problémem. Kromě zmíněných cen energií nebo státního rozpočtu stojí před příštím vedením země také otázka digitalizace státní správy. Farský definitivně nevylučuje ani vznik samostatného ministerstva:

Čtěte také

„Ve všech státech, kde bylo potřeba s digitalizací pohnout, to šlo přes velice silnou osobu, která mohla vstupovat do všech resortů.“

Český problém vidí hlavně v tom, že doposud se vše řešilo samostatným týmem na jednotlivých resortech.

„Ne vždy spolu tyto týmy spolupracují, nebo mohou spolupracovat. Ročně se pak utrácí desítky miliard, ale výsledek tomu vůbec neodpovídá. Když se to celé propojí a finance se využijí efektivně, může být ten skok dopředu i bez navyšování financí,“ věří Farský.

Piráti ve vládě

Co do zisku poslaneckých mandátů byl sice pro Piráty volební výsledek debaklem, Farský je ale přesvědčen, že koaliční partner Starostů a nezávislých má v budoucím kabinetu své místo.

Čtěte také

„Výsledek Pirátů vytvořil zapeklitou situaci. Je samozřejmě nutno vzít ho v potaz při sestavování vlády, ale je důležité si také uvědomit, že nebýt hlasů od voličů Pirátů, tak by pětikoalice žádnou vládu nesestavovala,“ upozorňuje politolog Josef Mlejnek z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Získání pouhých čtyř mandátů je z části optický klam, komentuje. „Za celou koalicí Pirátů se Starosty je totiž výrazný počet pirátských hlasů, takže mi přijde logické, že se s nimi vyjednává.“

Hosty byli:
Jan Farský, STAN
Martin Kupka, ODS
Josef Mlejnek, Katedra politologie Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy
Petr Honzejk, komentátor Hospodářských novin

Varianta tří ministerských postů pro čtyři poslance sice může vyvolat kritiku veřejnosti, pokud ale hlasování korespondovalo s předvolebními průzkumy a Piráty volilo kolem předpokládaných deset procent voličů, už to třem potenciálním ministrům odpovídá, uzavírá Mlejnek.

Poslechněte si celý audiozáznam Tématu dne Martina Matějky.

autoři: Martin Matějka , marz
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.