Petr Holec: Proč Babiš nejspíš znovu vyhraje volby?

25. září 2021

„Je to o ekonomice, pitomče,“ řekl kdysi v televizi stratég volební kampaně bývalého amerického prezidenta Billa Clintona James Carville a určil tím hlavní téma prezidentských voleb v roce 1992.

Z českých médií, plných antibabišovských „hrozeb“, Čapího hnízda, bruselských auditů a chvilkařů, se to možná nezdá, ale právě ekonomika vysvětluje to, proč ANO nejspíš vyhraje i letošní sněmovní volby.

Čtěte také

A málokdo to popsal tak racionálně a bez vlastního politického „srdíčka“, které nikdy nepřeje střízlivosti, jako Ruchir Sharma, globální stratég Morgan Stanley Investment Management a autor knihy Co dělá národy úspěšnými. Ten v britském deníku Financial Times píše o tom, že díky Polsku a Maďarsku se sice o postkomunistické střední Evropě píše hlavně v souvislosti s populismem, současně ale tenhle region v poslední době zažil ekonomický zázrak.

Exkluzivní klub

A hlavně Česko, které spolu se Slovenskem, Slovinskem a Pobaltím proniklo mezi bohaté „rozvinuté“ ekonomiky, zatímco Polsko a Maďarsko zůstávají těsně pod potřebnou hranicí „bohatství na hlavu“ tohoto exkluzivního klubu. Sharma navíc uvádí, že za své bezprecedentní zbohatnutí můžeme děkovat naší průmyslové zručnosti a taky výrobě aut hlavně pro německé automobilky.

To máme společné s jihovýchodní Asií, která jako poslední podobně zbohatla před námi.

Čtěte také

Přeloženo do češtiny: nejen Česko sice bohatne už od pádu komunismu, právě politická éra Andreje Babiše se ale překrývá s naším vstupem mezi nejbohatší a nejrozvinutější světové země.

A současně i s rekordně dlouhou a nízkou nezaměstnaností a rekordně vysokým růstem platů. A protože lidi svůj život odjakživa primárně hodnotí podle vlastní ekonomické situace a rádi proto volí peněženkou, „hrozí“ ANO už druhé volební vítězství v řadě, i když ho mnozí ještě na jaře odepisovali.

Všechno drží pohromadě

Ekonomický blahobyt a z něj vycházející pocit většiny lidí ostatně podobně popsal i poslední průzkum CVVM. Podle něj se Češi nikdy necítili ekonomicky tak dobře i bezpečně jako nyní.

A co hůř pro obě antibabišovské koalice: bezprecedentní ekonomická spokojenost v nás permanentně roste od roku 2013, kdy se staly politicky dvě klíčové věci: zaprvé skončila rekordně dlouhá hospodářská recese a spotřebitelská deprese a zadruhé padla vláda ODS a TOP 09, které nyní ještě s lidovci tvoří koalici SPOLU.

I proto by měl s prodejem jejího volebního sloganu „Dáme Česko dohromady“ problém i takový prodavač jako Horst Fuchs. Když totiž většina lidí cítí, že je jejich země „pohromadě“ jako nikdy předtím, proč ji chce někdo dávat dohromady?

Ano, Česko samozřejmě má spoustu problémů a výzev budoucnosti. Jsme sice v klubu nejbohatších zemí, stále ale nemáme jejich platy. Jenže jsme v naší relativní chudobě zbohatli téměř všichni, i ti v Amazonu nebo za pokladnou v supermarketu.

Rok 2013, symbolizovaný politicky vpádem těžkooděnců Roberta Šlachty na Úřad vlády, ukončil dvacetiletou éru tradičních politických stran a naopak začal éru Babiše. Jeho politickou silou sice otřásl covid, s odezněním pandemické krize ale znovu posílil. Jeho dominanci – a tím nemyslím konec ANO – ukončí až pocit většiny lidí, že je Česko opravdu potřeba dát dohromady.

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka