Petr Holec: Skutečná hrozba opobloku? Podle nového průzkumu lidé nechtějí jejich vládu ani premiéra

18. září 2021

Poslední předvolební průzkumy naznačují dva jasné trendy: posilování ANO, které vede, a pád koalice Pirátů a STAN, kterou potápějí Piráti. Teď přišla pro opoblok další rána: podle průzkumu Medianu pro Český rozhlas, který měří i jiné kategorie, si nejvíc lidí přeje za premiéra Andreje Babiše a ve vládě chtějí ANO a SPOLU. Nikdo z lídrů opobloku taky nepronikl do trojice nejžádanějších premiérů.

Nebo v rámci objektivity řekněme spíš nejméně nežádaných, protože ve většině průzkumů poslední dobou nefigurují nejoblíbenější politici, ale prostě ti nejméně nenávidění. Éra i vysoce nadpoloviční popularity prostě dávno patří minulosti a z někdejší politické hitparády tak máme spíš hvězdnou pěchotu. Přesto: nejpřijatelnějším premiérem je podle průzkumu premiér a šéf ANO Babiš s podporou 42 procent, za kterým je s 33 procenty ministryně financí Alena Schillerová, taky za ANO.

Čtěte také

Neboli: chvilkaři, „tasemníci a pijavice“, jak premiéra nově titulují Piráti, „hrozby“ SPOLU i další negace, kterou suverénně už několik let nejvíc přitahuje Babiš, jako by se odráželi zpátky na své střelce. Třetím nejpřijatelnějším kádrem na premiéra totiž podle průzkumu není ani volební lídr trojkoalice SPOLU Petr Fiala, ani lídr Pirátů a STAN Ivan Bartoš, ale ministryně a místopředsedkyně ČSSD Jana Maláčová – nyní i polovička „husté dvojky“, kterou na webu tvoří s Matějem Stropnickým.

Někde je chyba

Ve dvou antibabišovských koalicích tedy nejspíš opravdu něco dělají špatně, když si lidé nepřejí ani jejich společnou vládu, ani za premiéra nechtějí nikoho z jejich lídrů. Koalice SPOLU a „Pirstanu“ totiž z průzkumu vychází až na pátém místě, to ovšem až po třech vládách, v nichž figurují komunisti, které v koalici SPOLU přihodili ve své „hrozbě“ k Babišovi. Průzkum proto můžeme číst i tak, že víc lidí děsí ve vládě koalice Pirátů a STAN než Babiš s komunisty.

A co hůř pro SPOLU: nejtolerantnější jsou respondenti průzkumu k vládní koalici ANO a SPOLU. Tu sice naznačuje stále více hlasů z ODS a nově i TOP 09, volební lídr Fiala k ní ale pořád drží nesmiřitelný veřejný postoj. To se mu po volbách může vrátit jak bumerang: politici sice nejradši ze všeho porušují vlastní sliby, Fiala ale ve vztahu k Babišovi i ANO vsadil na takový osobní džihád, že se po volbách případně může stát jeho první obětí.

Nepopulární trojka

Čtěte také

A zvlášť když se jeho osobní politická (ne)popularita dlouhodobě pohybuje někde kolem šéfa KSČM Vojtěcha Filipa. Ten sice spolu se šéfem SPD Tomiem Okamurou vychází jako výrazně polarizující politik, jenže téměř stejně bídně je na tom i Bartoš. Ten je na pozici premiéra nepřijatelný pro 67 procent lidí, zatímco Okamura pro 68 a Filip pro 69 procent. Z presumptivního premiéra, co vrací Česku budoucnost, je rázem člen nejméně přijatelné trojky.

Spíš než Bartošova harmonika a televize Šlágr u lidí očividně zabraly všechny „hoaxy“, ať už vlastní pirátské, nebo konkurenční. To ostatně ukazuje i další překvapení průzkumu: jako druhá nejpřijatelnější budoucí vládní konstrukce z čísel vychází současná koalice s podporou komunistů. Po ní následuje kabinet ANO a Přísahy s podporou KSČM a po něm koalice ANO, ČSSD a KSČM. Až za tím vším jsou koalice složené nejvíc ze stran opobloku, když největší „hrozbu“ respondenti vidí ve vládě ANO a Pirátů se STAN. 

Na tohle fakt nikdo nepotřebuje brýle, aby z toho vyčetl jasné poselství: dvě antibabišovské koalice nemají ani vítězné volební poselství, ani lídry. A i jejich „hrozba“ Babišem, Filipem a Okamurou možná těší jejich tvrdé jádro, u širší veřejnosti se ale míjí účinkem. Nejviditelnější je to u zmíněného Fialy, kandidáta SPOLU na premiéra: ze tří lídrů trojkoalice SPOLU ho negativně vnímá nejvíc lidí – 58 procent. Byť dodejme, že mu na záda s 57 procenty negace těsně dýchá šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Takhle se volby prostě nevyhrávají.

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.