Petr Hartman: V nouzi poznáš přítele. Nebo také neschopnost státu

23. květen 2023

Ocitnete-li se v hmotné nouzi, nestyďte se obrátit na stát. Ten vám pomůže. Zhruba v tomto duchu vyzývali politici veřejnost například v době, kdy lidé čelili dramatickému nárůstu cen energií. Pokud splňujete všechny podmínky, můžete získat příslušnou sociální dávku. Dodávali k tomu politici.

Podobně na veřejnost apelovali i v jiných kritických situacích. Například v souvislosti s uprchlickou vlnou z Ukrajiny.

Čtěte také

Konkrétní sociální dávka však k potřebným sama o sobě nedorazí. Musí o ni požádat.  Zjednodušeně řečeno, všechny cesty takovýchto lidí vedou na Úřad práce. V mnoha kritických momentech spíše před budovy jeho poboček do velmi početné fronty.

Pokud se nakonec žadatelé dostali na řadu, neměli zdaleka vyhráno. I když dodali všechny potřebné dokumenty, na peníze si museli počkat. Tisícům lidí se stalo, že výrazně déle, než umožňují zákonem dané lhůty.

Novodobí penzisté vyhlížejí důchod marně

Čtěte také

Takže člověk v hmotné nouzi by de facto neměl být úplně v nouzi, aby neskončil na ulici a dokázal přežít. Konkrétně do doby, než k němu od státu doputují peníze, na které má nárok. I když se lhůty postupně zkracují, výplata některých dávek se i nadále opožďuje.

V nepříliš vzdálené budoucnosti by se to mělo změnit. Alespoň ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka slibuje výrazný pokrok v digitalizaci. Zkrátka přetíženým a často špatně placeným úředníkům by měly pomoci technologie odpovídající jednadvacátému století. Zda tomu tak bude, to ukáže čas. Neměl by překročit horizont dvou let, alespoň to tvrdí ministr Jurečka.

Představa, že na chodbách jednotlivých poboček Úřadu práce nebudou davy nervózních lidí, může být pro jejich zaměstnance lákavá. Momentálně si někteří možná přejí ocitnout se na druhé straně přepážky. Zbavit se psychického vypětí a hledat si jinou práci.

Čtěte také

Jak totiž z názvu úřadu vyplývá, měl by se starat o lidi, kteří přišli o zaměstnání, a pomoci jim překlenout dobu, než najdou nové. Z pohledu zmiňovaných úředníků klidnější a lépe honorované.

Přitom bez dobře motivovaných a kvalitních zaměstnanců se v dohledné době situace s vyplácením sociálních dávek výrazně nezmění. Zároveň to není jediná oblast, kde úřady nestíhají vyřídit vše, tak jak mají. Řeč je o starobních důchodech. Na jejich přiznání čekají tisíce lidí. Rovněž v jejich případech stát nestihl dodržet zákonem dané lhůty. Proto tito novodobí penzisté vyhlížejí svůj důchod zatím marně.

Petr Hartman, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Pokud na tento očekávaný příjem spoléhají a nemají finanční rezervu, mohou se ocitnout v hmotné nouzi. Potom jim nezbyde nic jiného než se obrátit na Úřad práce. Tam mohou požádat o sociální dávku. Narazí-li na přetíženou pobočku, nemusí se včas dočkat nejenom penze, ale ani výplaty sociální dávky.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Hartman
Spustit audio