Petr Holub: Jenom nejsou slyšet. Většina podporuje vládní balíček

17. květen 2023

Vždycky to nějak dopadne. Prastará moudrost má význam především v ekonomice a dvojnásob platí při ekonomických reformách. Jednou z nich je úsporný balíček vlády Petra Fialy. Protože v balíčku jde o úspory, schytal logicky kritiku ze všech stran. Proti jsou přirozeně zástupci zaměstnanců.

Experti Českomoravské komory odborových svazů si dali tu práci, že vypočetli pro průměrnou rodinu dopady balíčku, a zjistili, že přijde o pětinu svých reálných příjmů.

Čtěte také

Zmíněná průměrná rodina ovšem připomíná rodinu biblického Joba, protože pracuje ve státních službách, kde mzdy nominálně poklesnou o dvě procenta, zároveň nedostane školkovné za svého malého potomka, zasáhnou ji vyšší sazby daně z nemovitostí, zaplatí víc na nemocenském pojištění, přijde o benefity od zaměstnavatele, nemluvě o tom, že ji také napřesrok zasáhne nemalá inflace.

Nelze vyloučit, že taková rodina opravdu existuje. Zdá se však, že ani pro ni by vládní úspory neznamenaly naprostou katastrofu. Už z její definice je zřejmé, že jde o zabezpečenou rodinu, jejíž oba rodiče pracují ve státních službách, kde platy v posledních letech rostly relativně slušným tempem a spolu s nimi také dostupné sociální dávky. Zmíněná rodina navíc vlastní byt a už samotný tento fakt je pro ni zárukou ekonomického bezpečí.

Balíček přišel příliš pozdě

Experti odborů mají pravdu, že ani příští rok nebude snadný, nějak se ale všechny dluhy, které mimo jiné vznikly vládní podporou rodin s dětmi, zaplatit musí.

Čtěte také

Stejně jako odbory si stěžují podnikatelé, například Svaz průmyslu. Ani to nepřekvapí, protože součástí balíčku se stalo zvýšení daně ze zisku právnických osob o dvě procenta, nemluvě o ukončení daňové podpory zaměstnaneckých benefitů.

Bylo by divné, kdyby podniky souhlasily s vyššími daněmi, ve věcné debatě jim však lze připomenout analýzu, která v těchto dnech vyšla na webových stránkách investiční banky Patria.

Podle ní zasáhla Evropu včetně Česka v minulém roce tzv. hamižflace, při níž podniky využívají inflační prostředí k nenápadnému navýšení zisků. „Podobně jako v eurozóně totiž i u nás vloni výrazně vzrostla agregátní ziskovost podniků, zatímco podíl vyplacených mezd klesl,“ podivují se experti Patrie. Pokud část těchto zisků skončí ve státní pokladně, pak se nestane nic strašného.

Čtěte také

Tím kritiky nekončí, připojil se i bývalý prezident Václav Klaus, který je zároveň věhlasným ekonomem. Pro něho jsou naopak vládní úspory dětskou hrou. Ušetřit pár miliard nic nezmění na tom, že ve společnosti i politice převládá přístup zděděný z minulých časů. „Komunisté slibovali dávat lidem peníze nikoli podle zásluh, ale podle tzv. potřeb, dnešní myšlení stojí na stejném základě,“ postěžoval si nad marností tohoto světa exprezident.

Někdo si však nestěžuje a přitom jde o nezanedbatelného hráče na tuzemském ekonomickém poli, konkrétně o většinu občanů České republiky. Za nezbytný považuje konsolidační balíček 51 procent Čechů, nemyslí si to 39 procent lidí a zbytek se neumí nebo nechce rozhodnout, jak zjistil průzkum Medianu placený Českým rozhlasem. K tomu dodává 71 procent dotázaných Čechů, že balíček vlastně přišel příliš pozdě – jinými slovy, zadlužovat jsme se neměli a proti dluhům jsme něco měli podniknout už dávno.

Petr Holub

Češi tradičně patří v Evropě k národům, které chtějí mít rozpočet v pořádku. Zároveň ovšem lze předpokládat, že vyznávají výše zmíněnou moudrost, podle níž všechno nějak dopadne. Šetřit je nepříjemné vždycky a také konsolidační balíček může mít chyby. Nějaký ale byl potřeba, a pokud je člověk jen trochu šikovný, každé úspory může nějak přežít.

Autor je reportér serveru Seznam Zprávy

autor: Petr Holub
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.