Lída Rakušanová: Reforma financí

12. květen 2023

„Není na světě člověk ten, aby se zalíbil lidem všem“, praví lidová moudrost. Když vláda Petra Fialy představila ve čtvrtek svou dlouho očekávanou reformu financí, nepochybně věděla, že „zalíbit“ se s ní nemůže vůbec nikomu. Nanejvýš může doufat, že její snahu zabránit bankrotu České republiky lidé jakž takž pochopí.

A že jim snad dojde, jak toxická je Babišova a Okamurova opozice, když místo aby navrhovala vlastní řešení, jen rozdmýchává vášně a manévruje důchodce do role vládou ožebračovaných chudáků.

Čtěte také

Přitom byli senioři v loňském roce jedinou skupinou obyvatelstva v České republice, jejíž průměrný příjem se po odečtení celoroční inflace reálně zvýšil o 4,4 procenta. Že to takhle dál nejde, bylo evidentní. A ministři měli na čtvrteční tiskové konferenci svatou pravdu, když se odvolávali na mezigenerační solidaritu.

Jejich apely by ale měly podstatně větší váhu, kdyby premiér Fiala hned v úvodu férově přiznal, kde má celý ten dnešní marasmus státních financí kořeny: je to 15 let, co ODS, tehdy v čele s Mirkem Topolánkem, slibovala zavést jednotnou 15procentní daň z příjmů.

V koalici s lidovci a Zelenými prosadila ale pouze optický klam ve formě tzv. superhrubé mzdy, kdy se do hrubé mzdy zahrnovalo i sociální a zdravotní pojištění, odváděné zaměstnavatelem. Reálné zdanění tak ve skutečnosti činilo víc než 20 procent.

Ministryně Schillerová a prezident Zeman

Čtěte také

V honbě za hlasy voličů se od té doby parlamentní strany předháněly ve slibech superhrubou mzdu zrušit. Až to ODS spolu s hnutím ANO a s SPD prosadila na konci roku 2020. Tedy v době, kdy Andrej Babiš coby premiér rozdával ze státní pokladny proticovidové dotace plnými hrstmi.

Tehdejší ministryně financí Schillerová odhadla sekyru, zaťatou kvůli zrušení superhrubé mzdy do státního rozpočtu, na 130 miliard ročně. To vše v situaci, kdy se deficit ve státní pokladně už prohluboval závratným tempem. Prezident Zeman chtěl tehdy šlápnout na brzdu a svůj podpis pod příslušným zákonem podmiňoval omezením na dva roky. Což mu prý premiér Babiš sice slíbil, ale jen ústně.

Lída Rakušanová

Východisko by to nicméně bylo: vláda Petra Fialy se mohla k superhrubé mzdě prostě vrátit a případné další změny provádět postupně. Místo toho se rozhodla vstoupit na tenký led důkladnějších reforem. Budiž jí to ke cti. Vzhledem k parlamentní alternativě nezbývá než doufat, že to přežije.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio