Kateřina Perknerová: Řeči o šetření jako politický esej

11. květen 2023

Na dnešní vládní zkoušku ohněm lze pohlížet z mnoha úhlů pohledu. Samozřejmě z ekonomického, který je ale pro vládnoucí establishment možná nejméně důležitý. Kdyby nebyl, vyřešila by Fialova vláda podstatnou bídu státního rozpočtu tím, že by vrátila zaměstnanecké daně na úroveň roku 2020 a o něco zvýšila odvody živnostníkům.

To jí doporučují všichni odborníci graduovaní v oboru ekonomie a národohospodářství. Jenže raďte politikům, kteří před volbami dali hlavu na špalek za to, že daně za žádnou cenu nezvýší.

Čtěte také

Ačkoliv měli kvůli nikým nepředvídané ruské agresi na Ukrajině dost dobrý důvod svou mantru změnit, neučinili tak. A čarují s pětapadesáti položkami, které ve svém důsledku budou znamenat snížení příjmů většiny domácností. Když se vinou přeřazení do vyšší sazby DPH zdraží teplo a vodné, pocítí to úplně všichni.

Zavést progresivní zdanění by bylo schůdnější řešení, pohříchu právě to dominantní vládní strana, tedy premiérova ODS, schválit nemůže. Popřela by sebe samu. Nenabízí ovšem ani jiné pravicové cesty k naplnění státní kasy, které naopak navrhují členové NERVu, třeba zavedení školného či zdravotnických poplatků.

Věci správné a dobré pro ČR

Čtěte také

Příhodné je připomenout si scénu z filmu Rozmarné léto podle Vladislava Vančury. Potměšilý stařík v podání Bohuše Záhorského pokřikuje na kouzelníka Arnoštka balancujícího na laně: „Člověče, vždyť spadnete, slezte dolů!“ Přitom cloumá stožárem tak dlouho, až Arnoštek skutečně spadne.

Následně odchází a mumlá: „Vždyť jsem vám to říkal.“ Šéf Národní rozpočtové rady Mojmír Hampl, guvernér České národní banky Aleš Michl, bývalý ministr financí a možná budoucí senátor Miroslav Kalousek nabádají Petra Fialu a Zbyňka Stanjuru: „Škrtejte, šetřete, nerozhazujte. Jinak zadlužíte budoucí generace a stát zbankrotuje.“

Voliči třesou provazem a volají, aby to nedělali, nebo sletí dolů. Ministři si chtějí udržet místa a přízeň obyvatelstva, tudíž dál našlapují a hledají rovnováhu. Radikálním opatřením se vyhnou, avšak lidé je příště stejně nezvolí, takže se na laně neudrží a zakotví v opozici. Tam pravděpodobně skončí tak jako tak, ale aspoň by po sobě zanechali uzdravené veřejné finance.

Čtěte také

Michlův předchůdce Jiří Rusnok to na nedávné pražské bezpečnostní konferenci vyjádřil lapidárně: „Při strategickém vedení státu se nelze vyhnout konfliktu cílů. Současné řeči o šetření jsou jen populární politický esej. Vědomí fiskální odpovědnosti je mizerné.“

Je pravda, že pravicové kabinety, které škrtaly, dopadly neslavně. Po nich přišli levičáci nebo populisté, kteří rozdávali plnými hrstmi a sklízeli plody jejich práce. Tak to zkrátka v politice chodí.

Kateřina Perknerová, redaktorka a komentátorka Deníku

Petr Fiala mnohokrát zdůraznil, že věci nedělá kvůli potlesku či popularitě, nýbrž proto, že jsou správné a dobré pro Českou republiku a její občany. Uvidíme, zda tomu penzijní reforma a konsolidační balík budou odpovídat. Jakmile totiž touha po moci a setrvání ve vládních křeslech zatemní původní sliby o službě veřejnosti a zemi, je vždycky po politikovi veta. Sami to většinou zjistí až ve chvíli, kdy se ocitnou v propadlišti dějin.

Autorka je redaktorka a komentátorka Deníku

Spustit audio