Radko Kubičko: Vládní pokusy o kulaté čtverce

9. květen 2023

Česká vláda se snaží bojovat s realitou. Ráda by udělala nějaké reformy, ale ne zas tak velké, aby se to někoho nějak příliš dotklo. Začala tak trochu spoléhat na prezidenta Pavla, že se to nějak pokusí vyjednat se zbytkem společnosti. Přitom důchodová a daňová reforma jsou zatím jen stále v diskusi a společnost už je dostatečně vyděšena. Zatím jsou to přitom jen plány. Vše se asi vyjeví na konec školního roku a budou celé prázdniny, aby se to nějak vstřebalo.

Vláda se nicméně chytá do svých vlastních slibů a každý krok bude asi provázet jejich bolestivá revize. Mají být konsolidovány veřejné finance, zároveň ale bylo slíbeno, že se nebudou zvyšovat daně.

Čtěte také

Trvá se hlavně na zrušení superhrubé mzdy, které prosadily nyní vládní ODS a nyní opoziční ANO. Argumentem je, že šlo o trik, protože původně mělo jít o rovnou daň ve výši 15 procent, která se výpočtem ze superhrubé mzdy zvýšila na 19. Je to právě pozůstatek pravicové mantry, že rovná daň přinese velké zjednodušení daňového systému a prosperitu.

Jistou logiku to mělo také v tom, že se ukáže zaměstnancům, kolik jejich zaměstnavatel musí platit ještě navíc za pracovní místo. A jistá náprava jiného triku, který tyto výdaje předtím umně skrýval.

Další možnosti reformy

Jenže mezitím byla teorie rovné daně dávno opuštěna a kromě zrušení klamu došlo i ke snížení daní, které přineslo propad výběru, jak před tím ekonomové varovali a jak se také stalo. ODS tak nadále tvrdí, že se daň zvyšovat zpátky nebude, ale ejhle, její místopředseda a ministr financí Stanjura přichází s reformou, kde chce zrušit sníženou sazbu DPH, převést některé položky do vyšší a zrušit výjimky. Co je to jiného než zvýšení daní?  

Čtěte také

ODS přitom dále trvá na svých jiných mantrách, jako je odpor vůči progresivnímu zdanění a zastropování odvodů pro vyšší příjmy. Stejně tak nechce zvyšovat daně z nemovitostí a zavádět znovu daň z jejich převodu.

Totéž řeší ministr Jurečka s důchodovou reformou, která by měla vyjít na světlo v podobném termínu. Původně se hovořilo o tom, že se nebude zvyšovat věk odchodu do důchodu, nyní to vypadá, že bude záviset na více faktorech. V zásadě je ale stejně tak možné říci, co je to jiného než zvyšování věku odchodu do důchodu? A omezení předčasných důchodů je sice řešení věcné a potřebné, ale je to také zvýšení věku odchodu. 

A jaké jsou jiné další možnosti reformy? Zvýšení odvodů, což je vlastně také zvýšení daní. To se nechce. Nebo snížení vyplácených důchodů, ale to také nikdo prý nechce, když mají být prý férové. Vypadá to tedy také jen na překreslování už stávajícího systému. Jako když se zruší valorizace a místo ní se vyplatí příspěvek. Jednoduše účetní triky. 

Radko Kubičko, komentátor Českého rozhlasu Plus

Zkrátka a dobře, tato vláda jistojistě nemá odvahu přijít s nějakými opravdu odvážnými řešeními. Je to koalice pětičlenná, každá politická strana má nějakou prioritu a dohodnout to dohromady je velmi obtížné. Přesto svým předčasným zveřejňováním záměrů klesá na minimum její popularita.

Snad jí patří přiznat jen tu zásluhu, že v některých otázkách se na rozdíl od vlád předchozích o narýsování několika kulatých čtverců alespoň pokusila a tím vlastně o závažných problémech otevřela alespoň nějakou diskusi. 

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.