Petr Hartman: Při prosazování tzv. konsolidačního balíčku se Fialova vláda neschová za prezidenta

3. květen 2023

Čekají nás nepopulární kroky, které je potřeba veřejnosti dobře vysvětlit. Alespoň se na tom shodli prezident republiky s premiérem. Řeč je o tzv. konsolidačním balíčku, který by měl přispět k lepší kondici veřejných financí. Jaké kroky to konkrétně budou, na to si ještě nějakou dobu počkáme. Podle Petra Fialy zhruba do poloviny května.

Zatím vysvětlování probíhá na úrovni prezident – premiér. Alespoň jejich poslední schůzka byla z velké části věnována právě diskusi o tzv. konsolidačním balíčku a důchodové reformě. Může to vyvolávat dojem, že v obou záležitostech bude hrát hlava státu zásadní roli. Ve skutečnosti tomu tak není a nebude.

Čtěte také

Odpovědnost za zmiňované kroky nese vláda. Ta musí nalézt dostatečnou odvahu prosadit v parlamentu opatření i s vědomím, že jí za to nebude veřejnost tleskat. Tím spíš, že nelze očekávat, že kabinet v reformním úsilí podpoří opozice. S ní se vládní koalice shodne tak maximálně na tom, že je potřeba s rostoucím dluhem něco dělat. Co konkrétně, na to už existují odlišné názory.

Netýkají se pouze diskuse mezi vládou a opozicí, ale také uvnitř koalice. Její různorodé složení hledání definitivní podoby tzv. konsolidačního balíčku spíše komplikuje, než urychluje. Proto jsme zatím svědky toho, že termín jeho zveřejnění se postupně posouvá. Nyní zatím do poloviny května.

Lepší řešení neexistuje

Čtěte také

Přitom řada opatření bude vyžadovat úpravu příslušných zákonů. Takže času není nazbyt. Mají-li být jejich změny zasazeny do návrhu státního rozpočtu na příští rok, je potřeba od slov přejít ke konkrétním činům. V tu dobu se zapojí do hry prezident republiky. Právě dobrá komunikace s ním by měla přispět k tomu, že hlava státu nebude legislativní proces protahovat. Znamená to, že nebude jednotlivé zákony vetovat.

Kabinet od něj tento přístup očekává. Zároveň počítá s tím, že Petr Pavel bude nepopulární kroky veřejnosti vysvětlovat. Vzhledem k tomu, že je oblíbenější než Fialova vláda, mohla by být jeho pomoc účinná. Neznamená to, že se automaticky stane novým mluvčím kabinetu. Pokud vládní koalice sama nedokáže lidem objasnit, proč jednotlivé kroky dělá, hlava státu to sama nezvládne.

Petr Hartman, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Takže vláda nemůže počítat s tím, že se v prosazování nepopulárních opatření bude moci schovat za prezidenta republiky. Zatím to vypadá na to, že naopak může počítat s tím, že jí nebude zbytečně komplikovat život. Což v době, kdy si ho špatnou komunikací ztěžuje sama, může být pro Fialův kabinet dobrá zpráva.

Nyní zbývá „maličkost“ – prosadit tzv. konsolidační balíček, který bude dávat smysl a u kterého většina veřejnosti uzná, že výrazně lepší řešení neexistuje.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Hartman
Spustit audio