Jiří Pehe: Vláda, která nevládne

6. duben 2023

Vláda pětikoalice pod vedením Petra Fialy v minulém roce musela čelit řadě mezinárodních výzev, jako byl začátek války na Ukrajině nebo předsednictví České republiky v Evropské unii. Na začátku tohoto roku se stala hlavním tématem české politiky pro změnu prezidentská volba.

Vláda se sice musela zabývat už v druhé polovině minulého roku i řadou ekonomických a sociálních výzev, které souvisely s prudce rostoucí inflací a energetickou krizí rozpoutanou ruským útokem na Ukrajinu, ale potíže vlády s jejich řešením zůstávaly do jisté míry skryté za fasádou toho, co vláda musela řešit na mezinárodním poli a za děním okolo prezidentské volby.

Čtěte také

Nyní tato fasáda zmizela a do popředí se s plnou silou dostala témata, jako je stále ještě nezkrocená inflace, neutěšený stav státních financí nebo problémy s důchodovým systémem. A také neschopnost vládní pětikoalice poradit si s nesystémovou opozicí, která v Poslanecké sněmovně blokuje projednávání klíčových legislativních priorit vlády.  

To začalo ukazovat vládu v jiném světle. Ta se teď stále více jeví jako poněkud paralyzovaná konfederace ministerstev rozdělených mezi pět stran než jako akční celek, jehož hlavní tváří je premiér.

Bezradnost koalice

Ministerstva, která čelí největším výzvám, přicházejí s návrhy, jak tu či onu krizovou situaci řešit, ale chybí jasný tah na branku vlády jako celku. Vláda jako celek není schopná přijít s reformními iniciativami, které by rozptýlily obavy domácí veřejnosti i mezinárodních institucí, že má neutěšený stav státních financí a důchodového systému pod kontrolou.

Čtěte také

Dílčí opatření, která navrhují příslušní ministři jako řešení problémů v těchto klíčových oblastech, nebudí velkou důvěru. Kupříkladu navrhované rušení poboček České pošty kvůli způsobu, jímž bylo přijato a komunikováno, vyvolalo kontroverzi, jejíž negativní dopad na obraz vlády zcela zastínil skutečnost, že se vláda snaží v současné nelehké situaci šetřit a zadlužený státní podnik postavit na nohy.

Stejně nešťastný byl způsob, jakým vládní koalice komunikovala v případě zákona o změnách ve valorizaci důchodů a jakým způsobem zákon nakonec prosadila. Zákon bude mít ještě dohru u Ústavního soudu. 

Shrneme-li, vládě ze všeho nejvíc ubližuje špatná komunikace. A též sílící dojem, že jako celek neví kudy kam.

Čtěte také

Pětikoalice se zdá být vnitřně zablokovaná zejména v otázkách, jak snižovat rozpočtové deficity. Zatímco některé menší strany koalice by se nebránily zvyšování daní, občanští demokraté, kteří drží v rukou otěže státních financí, se dále drží představ, že deficity a rostoucí státní dluh bude možné zkrotit především škrty na výdajové straně rozpočtu.

Premiér Fiala, který si počínal jako zkušený státník během prvních fází ukrajinské krize a během evropského předsednictví naší země, se v posledních týdnech vytratil. Přitom by kvůli rostoucí nervozitě veřejnosti ze špatného stavu ekonomiky měl ukázat, že jeho vláda má jako celek situaci pod kontrolou.

Pětikoalice pod jeho vedením by se také měla jasně vymezit proti pokusům nesystémové opozice paralyzovat Sněmovnu. Ve Sněmovně leží celá řada zákonů, jejichž schválení vládní koalice označila za svoji prioritu, ale jejichž projednání je kvůli bezradnosti koalice tváří v tvář obstrukcím opozice v nedohlednu.

Jiří Pehe

Po nadějném rozjezdu Fialovy vlády v minulém roce tak hrozí, že další vláda vedená ODS narazí do zdi. Kromě první vlády Václava Klause zatím žádná vláda ODS nedokončila svůj mandát. Bylo tomu tak kvůli špatné komunikaci, ideologickému přístupu k ekonomice, státním financím i roli státu – a také jisté arogantnosti ve vztahu k veřejnosti. Fiala by si měl položit otázku, zda i jeho vláda nezačíná tyto chyby opakovat.

Autor působí na New York University Prague

autor: Jiří Pehe
Spustit audio