Petr Hartman: Zveřejněním tzv. konsolidačního balíčku nic nekončí, spíš teprve začíná

12. květen 2023

Dneškem nic nekončí, prohlásil v souvislosti s tzv. konsolidačním balíčkem ministr financí Zbyněk Stanjura. Má pravdu. V mnoha případech se dá tvrdit, že jeho zveřejnění představuje pouze začátek. Například některá opatření vyžadují změnu zákonů. Ty musí vláda prosadit v Poslanecké sněmovně. Má v ní pohodlnou většinu.

Platí to rovněž pro Senát. Neměl by to být nepřekonatelný problém. I když někdy cesta k hlasování může být složitá.

Čtěte také

Názorným příkladem mohly být desítky hodin obstrukcí, které provázely jednání o změně valorizace penzí. Fialův kabinet tak nemůže skončit v dialogu s opozicí, aby se při prosazování tzv. konsolidačního balíčku pokud možno vyhnul rozsáhlým obstrukcím. Tím spíš, že zmiňované zákony musí být přijaty do konce letošního roku. Jinak by s jejich přínosem nemohl státní rozpočet na příští rok počítat.

Dneškem nic nekončí rovněž z pohledu diskusí o jednotlivých opatřeních. Některá z nich se úplně nečekala. Ty, kterých se budou bezprostředně týkat, patrně zaskočila.

Detaily reformy

Čtěte také

Kabinet se tak ocitne pod tlakem, aby plány na ozdravení veřejných financí přehodnotil. Pokud to učiní, popře premiérova slova, která zazněla v úvodu představení tzv. konsolidačního balíčku. Konkrétně ta, která popisovala jeho vznik. Premiér prohlásil, že byl vytvořen na základě důkladných analýz, dlouhých diskusí s odborníky a hledání politických kompromisů.

Pokud tomu tak skutečně bylo, neměl by existovat důvod jednotlivá opatření měnit. I když některá rozhodnutí mohou vyvolávat rozpaky, zda tomu tak skutečně bylo. Nakolik šlo o výsledek odborné analýzy a nakolik o politický ústupek, ať už koaličnímu partnerovi, zákulisním hráčům, případně skupině voličů. Řeč může být například o rozhodnutí nezatížit spotřební daní tzv. tiché víno.

Ostatně dneškem nic nekončí ani z pohledu hodnocení tzv. konsolidačního balíčku. Podle očekávání za něj vláda bude z různých důvodů kritizována. Končí pouze období, kdy jednotliví ministři mohli tvrdit, že se zbytečně rozebírají různé pracovní verze.

Čtěte také

Nyní už žádné neexistují. K dispozici je verze jediná oficiální. Její představení trvající více než hodinu, nemohla veřejnost vnímat jako srozumitelné vysvětlení jednotlivých kroků.

Ostatně lidé, kteří se veřejnými financemi důkladně zabývají, postrádali konkrétní detaily, aby mohli navrhovanou reformu důkladně zhodnotit. Dá se očekávat, že k tomu v následujících dnech dojde. Takže zdaleka nekončí vysvětlování opatření jak směrem k veřejnosti, tak i k politikům a k odborníkům.

Petr Hartman, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Vzhledem ke stále příliš vysokému deficitu státního rozpočtu by neměla skončit snaha vlády v následujících letech schodek dále snižovat. Takže tzv. konsolidační balíček by neměl být opatřením zdaleka jediným. Byť na začátku by stačilo, kdyby byl kvalitně připravený, rychle beze změn prosazený a skutečně vedl k lepší kondici veřejných financí.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Hartman
Spustit audio