Peter Morvay: Jiná Čaputová ve Varšavě, jiná v Budapešti

20. červenec 2019

Nová slovenská prezidentka si musí dávat pozor, aby nebudila dojem, že měří dvojím metrem. Myslí si to komentátor slovenského Denníku N Peter Morvay.

Zuzana Čaputová je politička a nemůže jí nebýt, i když mnozí její přívrženci asi očekávali něco jiného, pokračuje autor. Je proto možné najít legitimní politické důvody, proč se Čaputová v Polsku chovala jinak než v Maďarsku.

Za první měsíc si Zuzana Čaputová zaslouží samou chválu. Nový Havel to ale není, říká odborník na Slovensko

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová

Za měsíc od inaugurace už slovenská prezidentka Zuzana Čaputová stihla objet celou střední Evropu. Podporou nezávislé justice, svobodných médií a demokracie si vysloužila chválu doma i v zahraničí. Dokáže slovenská právnička naplnit očekávání těch, kdo ji považují za výjimečnou politickou naději? Co všechno její působení v čele Slovenska může zkomplikovat? Odpovídá šéfredaktor ČRo Plus Petr Šabata.

Podle Morvaye bylo hodně nápadné, že v Polsku slovenská hlava státu veřejně nekritizovala nedemokratické kroky tamní vládní strany Právo a spravedlnost (PiS). K vyslovení kritického, či alespoň nějakého postoje návštěvu z Bratislavy nepřiměl ani fakt, že problematická rozhodnutí polské vlády souvisí s oblastí, která je Čaputové profesně blízká.

Bývalá právnička by měla být dostatečně fundovaná k zhodnocení fungování právního systému a nezávislosti soudů.

S polským prezidentem sice Čaputová mluvila i o tomto tématu, ale podle zprávy slovenské tiskové agentury TASR byla velmi zdrženlivá a akceptovala vysvětlení svého protějšku Andrzeje Dudy.

Likvidace demokracie a právního státu v Polsku ještě nezašla tak daleko, jako v případě autoritářského režimu maďarského premiéra Viktora Orbána. V Polsku má ještě demokratická opozice reálnou možnost vládní stranu odstavit od moci ve svobodných, i když ne úplně férových volbách, míní slovenský komentátor.

Podle něj už volby v Maďarsku nejsou férové ani trochu. Je prý otázka, jestli ještě budou i svobodné. Premiér Orbán a jeho bližní už krajinu ovládají tak, že je podle mnohých výměna vlády prostřednictvím voleb nemožná.

Lepší než Maďarsko

Polsko navíc na podzim čekají parlamentní volby. Je tedy pochopitelné, že Čaputová nechtěla budit dojem, že se před volbami kritikou vládní strany postavila za opozici, pokračuje komentátor Denníku N. A nachází i další rozdíl mezi Maďarskem a Polskem.

Kiska měl s vládou příliš vyhrocené vztahy, Čaputová chce dialog, myslí si poradce nové prezidentky

Střídání. Končící prezident Andrej Kiska a jeho nástupkyně ve funkci Zuzana Čaputová

Slovensko má už třetím dnem novou hlavu státu. V sobotu složila slib a stala se prezidentkou Zuzana Čaputová. Ve funkci vystřídala Andreje Kisku.

Varšava se podle něj alespoň v jedné oblasti chová lépe než Budapešť. Polsko díky tradiční hluboké nedůvěře vůči ruskému imperialismu nefunguje jako trojský kůň Putinovy ​​diktatury a Číny v Evropské unii. Bylo správné, že za to Polsko prezidentka Čaputová pochválila.

Při srovnávání návštěvy prezidentky Čaputové v Maďarsku a Polsku autor slovenského listu nachází ještě jednu rovinu.

Podle něj svou roli sehrál i osobní rozměr. Polská vládní média o Čaputové nešířila tolik lží, jako maďarská. V Polsku jí nenadávali do agentů George Sorose tak, jako u jižních sousedů Slovenska.

Navzdory všemu výše zmíněnému je ale prý chyba, že slovenská prezidentka byla v Polsku tak moc zdrženlivá. Podle komentátora její chování hraničilo s dojmem, že měří dvojím metrem. A na Maďary je přísnější než na Poláky.

Orbánovské propagandě tak usnadnila, aby její kritiku maďarské politiky interpretovala v tradičním duchu. Tedy jako pouhý projev slovenského protimaďarského nacionalismu.

V Česku zklamala

Skutečný problém podle něj je v tom, že Čaputová takto oslabuje vlastní význam doma i v rámci visegrádské čtyřky. Prezident je sice politik, ale má natolik specifické postavení, že si může dovolit mnohem větší důraz na morálku a zásadovost než jiní hráči v politickém systému.

Ondřej Konrád: Slovenská naděje pro leckteré Čechy

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se na Hradě setkala s Milošem Zemanem

Nevím, jestli Slováci říkají Čechům ještě stále Švédi. Ale bývaly časy, kdy byste těžko hledali Slovenu či Slovačisko (abychom uvedli také běžné označení z naší strany), kteří by tomu nerozuměli.

Ti se vlivem různých okolností často více soustředí na krátkodobý politický pragmatismus nebo lavírování mezi různými zájmy. Prezident či prezidentka může být skutečná morální autorita, jakou náš region ovládaný populisty obzvlášť potřebuje, míní autor.

Čaputová v tomto bodě trochu zklamala už v průběhu návštěvy v České republice při setkání s prezidentem Milošem Zemanem. I vůči českému protějšku prý mohla vystupovat kritičtěji. Alespoň nepřímo.

Pokud se bude Čaputová chovat jako doposud, bude si vybírat mezi principiálním a účelným přístupem – nebo bude vyvolávat dojem, že tak činí – nezklame jen ty, kteří vůči ní měli od začátku nereálná očekávání.

Spustit audio

Související