Stál před Mengelem, lhal o věku i zaměstnání, později se Pavel Kohn stal novinářem

17. srpen 2023

„Když jsem vystoupil 20. května 1945 večer na Václavském náměstí z autobusu Červeného kříže, který vezl domů osvobozené vězně z Buchenwaldu, neměl jsem kam jít. Na některé čekali příbuzní a známí, na mne nikdo,“ vzpomínal na poválečný návrat do Československa Pavel Kohn, pozdější spisovatel, novinář a dramaturg. (repríza)

Pavel Kohn v roce 1949

Jméno Pavla Kohna (1929–2017) jsem poprvé zaregistroval v 80. letech coby pravidelný posluchač mnichovské Svobodné Evropy. Pavel Kohn tam moderoval 50minutový pořad Panorama, ve kterém se střídaly zajímavé informace s písničkami.

Byl pro mě jen „jménem“ a nikdy by mě nenapadlo, jak složitý životní příběh má za sebou, vzpomíná historik Eduard Burget.

Třináctiletého chlapce z pražské židovské rodiny, jak později jednou řekl, „naše židovství bylo poměrně vlažné, Židy z nás udělal vlastně až Hitler“, čekal v roce 1942 transport do Terezína a potom cesta přes Osvětim do Buchenwaldu. Z každé stovky odvlečených dětí se z nacistických koncentráků vrátilo jedno – Pavel Kohn mezi nimi; přežil jediný z celé rodiny.

V německém exilu

Poválečný návrat k normálnějším poměrům mu umožnil pobyt v zámku na Štiříně, kde se o válečné sirotky staral legendární kazatel Přemysl Pitter s týmem spolupracovníků.

Čtěte také

Pavel Kohn později vystudoval dramaturgii a pět let působil v divadle v Karlových Varech. Zde se také o něj začala zajímat Státní bezpečnost, které vadilo, že do Karlových Varů na Kohnova představení jezdí z Prahy někteří západní diplomaté, akreditovaní v Československu.

Skončilo to Kohnovým vyhazovem. Poté byl divadelním kritikem a publicistou na volné noze, tehdy taky spolupracoval mimo jiné i s Československým rozhlasem, a v roce 1965 nastoupil do časopisu Student, který sehrál významnou roli v roce 1968.

Německý exil

Čtěte také

To už byl ale Pavel Kohn v německém exilu, kam se mu podařilo vycestovat s celou rodinou v roce 1967. Stal se zaměstnancem Svobodné Evropy, ve které působil až do května 1990. Právě tam se znovu setkal s Přemyslem Pitterem a později o něm napsal několik knih.

V 90. letech a i po roce 2000 pobýval Pavel Kohn často v Praze. Rád se účastnil besed s mladými lidmi, kterým vyprávěl o holokaustu. Zemřel v Německu, pohřben byl na Novém židovském hřbitově v Praze na Olšanech.

Historik Eduard Burget připomene nejen jeho pohnutý osud, ale také nepříliš známé Kohnovo literární dílo. (repríza)

Pavel Kohn
autor: David Hertl
Spustit audio

Související