Mládež musí čelit násilí, diktátu, výhrůžkám, komentoval Pavel Tigrid na vlnách BBC

Česká mládež za protektorátu. Takový byl příspěvek britské BBC, který byl odvysílán v roce 1944. Jde o jeden z mnoha pořadů, ve kterých se redaktoři BBC snažili uvádět do kontextu stav věcí v oblasti.

Šlo o demokratickou propagandu, která je vždy o krok pozadu proti propagandě totalitární, protože na rozdíl od ní musí vysvětlovat, objasňovat, působit jako lék na lež a manipulaci. V tomto směru samozřejmě patřil k nejlepším analytikům (a zůstal jím po celý život) novinář Pavel Tigrid.

Čtěte také

Jeho vzkaz české mládeži v protektorátu by se dal zestručnit do prostého konstatování: Uvědomte si, co všechno s vámi nacisté dělají. Tigrid mluví o mládeži, která „musí čelit násilí, diktátu, výhrůžkám“, ale (a to je důležité) i „svůdné sociální demagogii nacistů a jejich nestoudných, česky mluvících, ale německy cítících nadhaněčů“.

Tigrid tu nepochybně narážel na existenci takzvaného Kuratoria pro výchovu mládeže, což byl Moravcův vynález masové organizace sdružující veškerou mimoškolní aktivitu mládeže a dospívajících.

Nacistická „soft power“

Působení Moravcova Kuratoria mělo na českou mládež nepochybně značný vliv skrz to, co bychom mohli nazvat nacistickou „soft power“. Kuratoriu se podařilo v podstatě infiltrovat veškeré volnočasové aktivity mladých od 12 do 20 let.

Působení ideologie v nich mohlo být tvrdé, ale také nenápadné, a někdy se pod hlavičkou Kuratoria odehrávaly i věci vcelku neškodné a užitečné. Hodně záleželo na konkrétních osobách.

Není třeba tajemstvím, že v časopise Správný kluk nějakou dobu působil i Jaroslav Foglar, než se ukázalo, že jeho způsob prosazování chlapecké výchovy je s nacistickou ideologií těžko slučitelný. S historikem Petrem Blažkem podrobnosti rozebíral redaktor Pavel Hlavatý.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Související