Kuratorium pro výchovu mládeže aneb Hitlerjugend na český způsob

Masová mládežnická organizace po německém vzoru byla v protektorátu založena v roce 1942 po atentátu na Heydricha a její praktická činnost se rozběhla o rok později. 

Ideologické podchycení aktivit co největšího počtu dětí a mládeže ve věku přibližně od 12 do 20 let let se mělo dít podle nacionálně socialistické výchovy, podle které i česká mládež měla pracovat pro nacistické vítězství.

V praxi to znamenalo, že jakákoli mimoškolní aktivita, rybářstvím počínaje a jakýmkoli veřejným vystupováním mládeže konče se musela odehrávat právě v rámci Kuratoria.

Čtěte také

Kuratorium obhospodařovalo několik orchestrů, mělo své výcvikové tábory, masu instruktorů, své vlastní stejnokroje i nacistický pozdrav. V zásadě šlo o podobnou organizaci, jako byl poválečný pionýr.

Sport i umění

Šlo především o sport, ale nedílnou součástí byla pochopitelně i branná výchova – skupinoví vedoucí měli dokonce výcvik se zbraní. Členství v Kuratoriu bylo pro mládež víceméně povinné.

Dnešní archivní záznam pochází ze září 1943, kdy byla pod patronátem Emanuela Moravce v pražském Národním divadle vyhlášena akce Umění mládeži a jako slavnostní představení byla při této příležitosti provedena Smetanova Prodaná nevěsta pod taktovkou Václava Talicha.

Byla to spíš výjimka. Většina akcí Kuratoria byla daleko méně slavnostní. Příspěvek ve spolupráci s badatelem a pedagogem Radkem Žitným připravila Milena Štráfeldová.

autor: Milena Štráfeldová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.