Bylinky, papír i kosti. Co vše se sbíralo v letech protektorátu?

Starý papír, kovy, různé léčivé byliny a podobně. Mnozí si ještě pamatujeme ze svých školních let, že tyto suroviny byly vítaným zdrojem malého přilepšení pro školáky.  

Ovšem ve válečných dobách se mezi žáky a středoškolskými studenty stal sběr surovin takřka povinností. Svědčí o tom jeden z unikátních záznamů z archivu Českého rozhlasu, datovaný dubnem 1943 a natočený na dívčím reálném gymnáziu v Praze.

V době protektorátu se sbíral nejen papír a kovy, ale například i kosti, které sloužily jako surovina k výrobě nedostatkového mýdla.

Jak podotýká historička Radka Šustrová, občas to šlo tak daleko, že se studenti tu a tam vymlouvali, že nemají dost času na učení, protože ho musejí věnovat pilnému sběru surovin.

Unikátní záznam z pražského gymnázia komentuje spolu s Radkou Šustrovou redaktorka Veronika Kindlová.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.