Ovce poznávají Emmu Watsonovou i Baracka Obamu, zjistili britští vědci

9. listopad 2017

Při pokusu na Univerzitě v Cambridge vědci ovcím ukazovali obličeje celebrit. V experimentu šlo o to, prokázat kognitivní schopnosti těchto zvířat a zjistit, zda jsou schopná rozpoznat lidskou tvář. To se nakonec podařilo a odborníci doufají, že další výzkum pomůže odhalit možnosti, jak léčit některá neurodegenerativní onemocnění.

Předchozí studie už ukázaly, že ovce dokážou identifikovat jiné ovce a i své lidské chovatele, se kterými přicházejí často do styku. Tento experiment šel ale o krok dál a dokázal, že ovce dovedou identifikovat i tváře na fotografiích.

Pokus probíhal tak, že do speciální místnosti bylo postupně vpuštěno osm samic velšské horské ovce, které byly trénovány na to, aby rozpoznaly určité obličeje. Přežvýkavcům byly promítány různé fotky na dvou obrazovkách počítačů a ovce si vybraly konkrétní tvář tím, že k ní přišly blíž. Pokud zvolily správně, dostaly za odměnu něco na zub.


V roce 2006 se neurovědcům a genetikům z Auckland University podařilo vytvořit ovci s mutací, která způsobuje Huntingtonovou chorobu. Profesorka Mortonová chce tyto ovce získala a přidat rozpoznávání tváří do souboru testů, při kterých se bude sledovat efektivita nových léků k léčbě této choroby.

Vědci se rozhodli, že použijí tváře čtyř známých celebrit. Herců Emmy Watson a Jaka Gyllenhaala, moderátorky zpráv televize BBC Fiony Bruce a bývalého amerického prezidenta Baracka Obamy. Mediálně známé osobnosti si podle slov profesorky Mortonové vybrali proto, že bylo jednodušší vyhledat na internetu dost fotografií pořízených z různých úhlů. Navíc si vědci mohli být jistí, že danou osobu ovce dosud skutečně neměli možnost vidět.

Při výzkumu šlo vědcům o zjištění, zda mohou být tato zvířata schopna pochopit dvojrozměrný objekt (fotografii) jako osobu. A z výsledků se zdá, že je tomu skutečně tak. Ukazuje se, že ovce mají stejnou schopnost rozpoznávat lidské tváře, jako například primáti.

Odborníci se nyní budou snažit zjistit, jestli ovce dokáží rozpoznat také výrazy lidské tváře a přisoudit jim nějaký význam. Výsledky tohoto výzkumu by prý mohly pomoci odhalit třeba to, jak léčit některá neurodegenerativní onemocnění.

autor: Dalibor Zíta
Spustit audio