Otužování pomáhá duši. Často přicházejí lidé, co viděli Bábu z ledu, říká předseda klubu otužilců

22. únor 2020

Šesti Českými lvy oceněný snímek Bohdana Slámy Bába z ledu navedl řadu lidí k otužování, říká v pořadu Hovory Tomáš Prokop, předseda I. plaveckého klubu otužilců Praha.

„Pomáhá to duši.“ Tak Prokop vysvětluje, proč se řady otužilců pořád rozrůstají. „Díky fyziologickým a chemickým procesům, které v důsledku kontaktu s ledovou vodou nastanou, se vyplavují různé hormony. A ty pak dávají člověku dobrý pocit,“ dodává.

Čtěte také

Natáčení Báby z ledu z prostředí klubu otužilců zapůsobilo silně i na některé herce. Podle toho, co říkala hlavní hrdinka Zuzana Kronerová, tak ona sama i někteří další herci u otužování doopravdy zůstali. Sým způsobem jim to změnilo život.“ 

Kvůli nárokům na čas, jaký každý filmový záběr potřebuje, byl prý i předseda klubu otužilců nucen porušovat zásady otužování.

Člověk by měl jít do ledové vody jen jednou denně. Bylo ale potřeba využít času, kdy byli otužilci k dispozici, třeba dva dny v kuse. Proto se točilo několik scén najednou. Když se některá scéna nepovedla napoprvé, muselo se jít za hodinu, za dvě do vody znovu. Takhle jsme tam šli i čtyřikrát za den,“ vzpomíná.

Váhání a radost z úspěchu

Dlouholetý otužilec nasbíral množství zkušeností, které využívá k pomoci novým zájemcům.

Čtěte také

Představte si někoho, jak se osměluje klidně v létě, kdy je voda relativně teplá. Osměluje se a váhá. Podobně se chová i začátečník, který nemá vhodné instrukce v zimě. Do vody musíte vstoupit, jako kdybyste šli po schodech dolů. Když to některý nováček zvládne, vždycky zafunguje překvapení, že to zvládl, a pak už mu to jde pokaždé,“ líčí.

Jak ale dodává, člověk, který má zájem o vstup do některého z plaveckých klubů otužilců, musí projít lékařskou prohlídkou. Do vody pouští jen toho, koho uzná schopným sportovní lékař.

Ve chvíli, kdy vstupujete do opravdu ledové vody, jakoby se celé vaše tělo sevřelo. Je to pocit intenzivního tlaku na každý kousek trupu, který vás stáhne. Je dobré vědět, že je to normální. Musíte překonat dojem, že nemůžete dýchat, a třeba si i zařvat. A tak vydržet pro začátek jen minutu. Pak vylezete s vědomím, že vás to nepoložilo a můžete se těšit na příště,“ uzavírá Prokop.

Poslechněte si celé Hovory. S předsedou I. plaveckého klubu otužilců Praha mluvila Eva Hůlková.

autoři: Eva Hůlková , Kateřina Tesařová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.