Otázky a odpovědi: Pomáhá zákaz cestování mezi okresy se zpomalením pandemie?

31. březen 2021

Zákaz pohybu mezi okresy v Česku trvá už měsíc, okresy Cheb, Trutnov a Sokolov jsou uzavřeny ještě déle. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) by toto opatření mělo zpomalit šíření koronaviru: má totiž omezit rizikové kontakty. Jestli to vyplývá i z dostupných dat a jak účinné omezení mobility vzhledem k šíření epidemie ve skutečnosti je, to už v novém seriálu Plusu shrne Zuzana Machálková.

Jak moc se v Česku uzavřením pohybu mezi okresy snížila mobilita?

Data Atlasu mobility, na kterém se podílí i Technická univerzita v Ostravě, ukazují, že pohyb mezi okresy byl nižší už před zavedením tohoto opatření.

Čtěte také

Nicméně ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo údaje, podle kterých lidé vyjíždějí o víkendech z Prahy až o sedmdesát procent méně než za normálních okolností.

To je ale údaj, který srovnává víkend před zavedením toho opatření a víkend po, takže jde o krajní číslo. Obecně ale můžeme říct, že kleslo procento volnočasových aktivit, a to skoro o polovinu. A přibližně o třetinu ubylo cest do práce, víc firem totiž přešlo na home office.

V posledních dnech zpomaluje i šíření epidemie covidu-19. Může to souviset právě se zákazem pohybu mezi okresy?

Rozhodně to může souviset s tím, že ubylo rizikových kontaktů. Například podle ministra zdravotnictví Blatného se tohle opatření na brždění epidemie promítá ze třiceti procent.

Pokud máte otázky související s covidem-19, můžete nám je zaslat na adresu covid@rozhlas.cz.

A i Atlas mobility dokazuje, že změna pohybu se v rámci tří až čtyř týdnů odráží na počtu nově nakažených. My teď vidíme, že křivka s tímto údajem čtvrtý týden skutečně klesá.

Nutno ale říct, že při zavedení zákazu pohybu byla představa o poklesu počtu nově nakažených mnohem optimističtější. Odborníci se ale shodují, že zpomalení epidemie závisí kromě omezení pohybu i na jiných opatřeních.

Když šíření epidemie zpomaluje, proč zákaz pohybu mezi okresy přetrvává?

Hlavním důvodem jsou zatížené nemocnice. Hospitalizovaných je přes 7,5 tisíce lidí s koronavirem. Resort zdravotnictví už dříve avizoval, že protiepidemická opatření se začnou rozvolňovat až ve chvíli, kdy budou v nemocnicích maximálně tři tisíce nakažených.

Čtěte také

V současnosti to ale vypadá, že konkrétně zákaz pohybu mezi okresy by mohl platit jen do šestého dubna. Vládu k tomu na posledním jednání o prodloužení nouzového stavu vyzvala opozice. Samozřejmě to ale bude záviset na dalším vývoji epidemie.

Odkud data o mobilitě vlastně známe?

Třeba ministerstvo zdravotnictví je shromažďuje od Google Mobility Report a od mobilních operátorů. S těmi spolupracuje i Atlas mobility - a jak mi vysvětlil Miroslav Vozňák, který za portálem stojí, ta data jsou anonymizovaná. Nedá se tedy skrze ně dohledat konkrétní osoba, jde vyloženě o mapování pohybu.

Jak to bude s pohybem po Česku o Velikonocích? Kam lidé můžou?

Opatření se přes Velikonoce nijak výrazně nezmění. Většina obchodů a služeb bude dál uzavřená.

Výjimkou bude 1. až 3. dubna večerní mše, lidé na ni budou moct jít i po deváté hodině večer, a to až do půlnoci. Jinak v tuto dobu platí zákaz vycházení.

Pohyb mezi okresy ale bude kromě cest do práce a místa bydliště dál zakázaný, takže třeba na chalupy nebo na chaty, které jsou v jiném okrese, se lidé přes velikonoční svátky nedostanou.

Spustit audio

Související