Chodíte kvůli omezením stále na stejná místa? Svými postřehy můžete pomoci alergikům i zemědělcům

30. březen 2021

I omezení pohybu kvůli koronavirové pandemii může mít svou světlou stránku. Tím, že se při procházkách do přírody vydáváme víceméně na stále stejná místa, můžeme dobře pozorovat, jak se příroda probouzí k životu. A díky tomu pomáhat se sledováním fenologických, tedy vývojových fází rostlin, které jsou důležité pro zemědělce, ale třeba i pro alergiky.

V podstatě jde o to, pozorovat, jak se strom mění. Od jarního rašení listů a květů až po jejich podzimní opadání. I když zapojit se můžeme třeba jen na jaře.

Čtěte také

„Není nutné žádné speciální vybavení, stačí fotoaparát nebo chytrý mobil,“ říká Lenka Bartošová z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd. „Každý si může zvolit strom nebo skupinu stromů, které chodí pravidelně pozorovat, a čeká, až jsou dosaženy určité fenologické váze.“

Těch je celkem šestnáct, podrobněji jsou popsány na stránkách fenofaze.cz, kde se může každý zájemce také zaregistrovat. Ideální je prý dívat se na strom jako celek.

Aktuálně můžeme pozorovat odkvétající lísky, naopak olše, vrby, dříny teprve kvést začínají, jak potvrzuje i interaktivní mapa na zmíněných stránkách. Vedle stromů patří mezi hlavní sledované rostliny také polní a ovocné plodiny jako třeba brambory, ječmen nebo réva vinná.

K čemu je fenologické sledování fází rostlin důležité? Poslechněte si rozhovor Evy Kézrové.

autor: Eva Kézrová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.