Otázky a odpovědi: Už týden mohou o vakcínu žádat chroničtí pacienti pod 70 let. Jak to funguje?

30. březen 2021

V Česku se už skoro týden můžou registrovat k očkování i chronicky nemocní pacienti mladší 70 let, u kterých je vyšší riziko těžšího průběhu onemocnění covid-19. Kterých lidí se  to týká a jak mají postupovat? Shrnuje Štěpán Sedláček z vědecké redakce v nové pravidelné covidové rubrice Plusu.

Kdo má nárok na přednostní očkování kvůli chronickému onemocnění?

Týká se to například lidí trpících cukrovkou, kteří mají alespoň jednu další vybranou nemoc, jako je plicní nebo srdeční choroba, obezita a další. Pak jsou to pacienti se závažným dlouhodobým onemocněním ledvin a jater, onkologičtí pacienti, lidé po transplantaci a ti, kteří na ni čekají.

Čtěte také

Registrace je také otevřena pacientům trpícím závažným dlouhodobým onemocněním srdce nebo závažným chronickým neurologickým onemocněním a lidem s obezitou II. stupně. Podrobný seznam všech skupin najdete na webové stránce ministerstva zdravotnictví věnované očkování nebo na Portálu pro pacienty a pacientské organizace

K registraci je potřeba mít speciální kód od lékaře. Jak mají lidé postupovat, aby ho získali?

Některé už asi oslovil jejich praktický lékař, který je také může naočkovat. Jinak se můžou přihlásit přes centrální registrační systém, ale budou potřebovat kód od svého ambulantního specialisty.

Pokud máte otázky související s covidem-19, můžete nám je zaslat na adresu covid@rozhlas.cz.

Registrovat se ovšem musí sami na adrese registrace.mzcr.cz. Tam zadají své telefonní číslo, na to jim pak přijde PIN, který zadají do systému. Vyplní potřebné údaje, vyberou očkovací místo a označí, že jsou osobou s chronickým onemocněním, pak vyplní zmíněný speciální kód od lékaře a odešlou žádost. Později dostanou v SMS zprávě výzvu k rezervaci na webu rezervace.mzcr.cz.

Čtěte také

Funguje proces hladce? Kolik lidí už je zaregistrovaných?

Více než 56 tisíc lidí s chronickým onemocněním se zaregistrovalo a přes 8 tisíc už je rezervovaných. Vyplývá to z dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky. Naprostá většina z nich je mladší 70 let.

Podle předsedy Sdružení ambulantních specialistů Zorjana Jojka se zatím objevily jen drobné zádrhely, když malá část lékařů kód nedostala: „Vím, že maximálně dvě stovky ze sedmi tisíc ambulantních specialistů kód nedostaly. A ministerstvo jim podle mých informací kód bryskně rozesílá.“

Co když někdo má nárok na přednostní očkování kvůli chronickému onemocnění a jeho lékař kód nedostal?

V tom případě by měl lékař ještě jednou zkontrolovat e-mailovou schránku, kterou využívá pro komunikaci s ÚZIS, a podívat se, jestli třeba kód nespadnul do nevyžádané pošty. Pokud opravdu nepřišel, může se obrátit na Sdružení ambulantních specialistů na e-mailu sasp@sasp.cz.

Čtěte také

Mezi chronicky nemocnými pacienty jsou ale stále skupiny, které nemají na přednostní očkování nárok.

Ano, podle ministerstva zdravotnictví se na ně dostane až v další fázi, kdy bude očkování dostupnější. Jde například o lidi, kteří mají vzácná genetická onemocnění nebo nemoci, které oslabují imunitní systém. Ale týká se to i pacientů, kteří spadají pod vybrané lékařské obory.

„To jsou urologové, některé další nefrologické odbory, psychiatři a podobě. Ale ty budou až v druhé fázi. Další jsou různá autoimunní onemocnění,“ vysvětluje předseda Sdružení ambulantních specialistů Jojko s tím, že teď usilují o to, aby ministerstvo zdravotnictví umožnilo přednostní očkování i pro tyto další skupiny pacientů. Kdy se tak stane, zatím není jasné.

autor: Štěpán Sedláček
Spustit audio

Související