Otázky a odpovědi: Ohrožuje covid-19 průběh těhotenství a porodu? Mají novorozenci imunitu?

7. duben 2021

V Česku každoročně přijde na svět přes 110 tisíc dětí. Od začátku pandemie ale může být těhotenství pro ženy kvůli množství nezodpovězených otázek ke koronaviru a jeho vlivu na průběh těhotenství i dítě psychicky náročnější. Dosavadní vědecké poznatky shrneme v pravidelném seriálu Koronafokus se Zuzanou Machálkovou z domácí redakce.

Jsou těhotné ženy k onemocnění covid-19 náchylnější?

V těhotenství jsou ženy obecně respiračními patogeny ohroženy víc než běžná populace – plíce těhotných žen totiž pracují intenzivněji než za normálních okolností.

Čtěte také

Nicméně podle dosavadních poznatků koronavirus pro těhotné ženy nepředstavuje zásadní riziko a ve většině případů je průběh onemocnění mírný, někdy dokonce i bezpříznakový.

Nejčastějšími symptomy jsou ztráta čichu, kašel, horečka a únava  pokud má těhotná ženy tyto příznaky, měla by kontaktovat svého praktického lékaře. Jestli se nákaza rovnou potvrdí, měla by zavolat svému gynekologovi, případně porodní asistentce, a ti by jí měli sdělit, jak postupovat dál.

Co ale v těhotenství můžou být rizikové faktory, je vyšší věk, obezita nebo třeba cukrovka.

Co víme o přenosu onemocnění covid-19 na dítě v období těhotenství?

K tomu došlo jen v ojedinělých případech. Z vědeckých studií, které na tohle téma byly vypracovány, zatím nevyplývá, že by nákaza matky negativně ovlivnila plod nebo pak novorozence. Pokud se dítě od matky nakazilo po porodu, průběh byl buď bezpříznakový, nebo jen velmi mírný.

Čtěte také

Dobrá zpráva navíc je, že podle některých výzkumů se většina dětí, u kterých matka nákazu covidem-19 prodělala, rodí s protilátkami. Zatím není jisté, jestli nějak souvisí průběh onemocnění s množstvím protilátek u novorozence. Co se ale ví je, že čím delší je doba mezi infekcí a porodem, tím víc protilátek pak dítě má.

Liší se nějak porod v případě, že je žena pozitivně testovaná na koronavirus?

Ukazuje se, že u žen nakažených covidem-19 může být až třikrát vyšší riziko předčasného porodu, informoval o tom prestižní vědecký časopis Nature. V případech, kdy k tomu došlo, to ale bylo až v posledních pár týdnech těhotenství, takže dítě to nijak zásadněji neohrozilo.

Přímo u porodu by pak nakažená žena měla být izolována od ostatních těhotných, aby se nákaza nešířila dál, ale na samotném porodu se nákazou nic nemění. Pokud to okolnosti umožní, je přirozený porod bezpečný.

Čtěte také

Po porodu pak Světová zdravotnická organizace vyloženě doporučuje takzvaný bonding, tedy kontakt matky s dítětem kůže na kůži. A to i v případě, že je matka na covid-19 pozitivní. Podle lékařů je to důležité pro budoucí vývoj dítěte.

A stejně tak je bezpečné i kojení, nakažená žena by při něm ale měla mít nasazenou roušku a měla by dodržet veškerá hygienická opatření.

Jak je to s očkováním těhotných žen proti koronaviru?

Pokud máte otázky související s covidem-19, můžete nám je zaslat na adresu covid@rozhlas.cz.

Těhotné ženy se proti covidu-19 zatím neočkují. Neprošly totiž testováním vakcín. V Itálii i v USA se ale několik těhotných zdravotnic naočkovat nechalo a kromě toho, že neměly žádné vedlejší účinky, se ukázalo, že novorozenci pak měli protilátky – takový případ popsali i američtí pediatři. V této oblasti ale stále probíhá celá řada výzkumů.

Co se ale podařilo vyvrátit, je, že by vakcína proti koronaviru měla vliv na plodnost - podle toho, co zatím víme, na ni žádný negativní vliv nemá.

Čtěte také

V době epidemie platí přísnější pravidla i v porodnicích. Co můžou těhotné ženy a jejich blízcí čekat?

Pokud žena o nákaze ví, měla by o tom lékaře předem informovat. Rodit by pak měla v samostatném porodním pokoji nebo boxu s vlastním sociálním zařízením.

Aktuální vládní nařízení upravuje i doprovod k porodu v době epidemie koronaviru, to se ale týká i rodících žen, které nemají covid-19. Může tak k němu jen osoba, která se ženou sdílí domácnost, nemá příznaky onemocnění, má teplotu nižší než 37 stupňů Celsia a má zakrytá ústa i nos. Následné návštěvy jsou v porodnicích zakázané.

Spustit audio

Související