Otázky a odpovědi: Budou vakcíny i pro děti a dospívající? A proč je vůbec proti covidu-19 očkovat?

6. duben 2021

Aspoň jednu dávku očkování proti covidu-19 už v Česku dostal asi milion a čtvrt lidí. Zejména zdravotníků a seniorů. Je mezi nimi ale i přes 400 lidí mladších 18 let. Ti se přitom původně očkovat neměli. Zda bude nutné v boji proti covidu hromadně očkovat i děti, to je otázka Koronafokusu. Odpovídá reportér, který se specializuje na očkování – Matěj Skalický.

Pokud máte otázky související s covidem-19, můžete nám je zaslat na adresu covid@rozhlas.cz.

Aspoň jednu dávku očkování proti covidu-19 od prosince dostaly stovky mladistvých, jak je to možné?

Šlo například o žáky středních zdravotnických škol nebo dospívající s chronickými nemocemi, třeba cystickou fibrózou nebo nemocí motýlích křídel. A bylo jim 16 nebo 17 let, protože pro mladší dospívající a děti vakcíny ještě nejsou schválené.

Víme už, zda bude možné očkovat i dětí mladší 16 let?

Velmi pravděpodobně ano. Minulý týden zveřejnilo americko-německé konsorcium firem Pfizer a BioNTech předběžné výsledky klinických testů vakcín proti covidu u dětí ve věku 12 až 15 let. Ukázalo se, že i pro ně je vakcína bezpečná a vysoce účinná.

Čtěte také

Je to samozřejmě velmi povzbudivý výsledek, byť ta skupina testovaných nebyla příliš velká, čítala kolem 2000 dětí. A zatím neznáme úplně detailní výsledky, to je třeba připomenout.

Jak je to v souvislosti s dětmi s dalšími očkovacími látkami, které jsou v Evropské unii dostupné?

Do pediatrické studie u dětí nad 12 let se zapojila už v prosinci americká společnost Moderna a letos v březnu zahájila také studii bezpečnosti a účinnosti své očkovací látky u dětí ve věku od 6 měsíců do 11 let.

Stejné testy provádí i Pfizer.

Čtěte také

Britsko-švédská firma AstraZeneca v únoru oznámila, že hodlá testovat svou vakcínu u dětí od 6 do 17 let. Zástupce Smíšeného výboru pro očkování a imunizaci Spojeného království před pár dny pro deník The Telegraph uvedl, že zatím nedošlo při těchto testech k žádným potížím.

A teď naposledy před Velikonocemi začala vakcínu testovat na dospívajících ve věku 12 až 17 let i společnost Johnson & Johnson, jejíž vakcíny se k českým lékařům dostanou ve druhé půlce dubna.

Zpočátku ale děti v klinických testech vakcín chyběly, proč?

Tak to u testů léčiv obyčejně bývá, že nejprve je vědci otestují na dospělé populaci a teprve poté na dětech. Děti nejsou malí dospělí, jejich imunitní systém může reagovat odlišně od toho u dospělého člověka. Je otázka, zda třeba dávkování bude stejné, to všechno musí teprve ověřit studie.

Zrovna v případě koronaviru ale děti nepatří mezi rizikové skupiny, takže nebyl tlak na jejich rychlé zapojení do klinických testů. Připomeňme třeba, že v Česku se nakazilo 160 tisíc dětí do 14 let a zemřely dvě. Oproti tomu lidí nad 80 let se nakazilo jen 34 tisíc, ale přes 7 tisíc jich zemřelo. To je neporovnatelný rozdíl.

Čtěte také

Bude tedy nutné očkovat i děti?

Já jsem o tom mluvil se šéf vývoje vakcín u britské společnosti GSK Rinem Rappuolim, který je světoznámým vakcinologem a který mi vysvětloval, že děti bude nutné naočkovat, abychom zamezili cirkulaci viru v populaci.

S tím mimochodem souhlasí i Rappuoliho dobrý známý, profesor Peter Šebo z Mikrobiologického ústavu Akademie věd: „Myslím, že bude účelné naočkovat třeba školáky. Protože jsou přenašeči a je tady riziko, že by se na nich mohly selektovat nové varianty koronaviru, které by se šířily v populaci. A mohly by ohrožovat jak adolescenty, tak jejich rodiče a sourozence.“

Podle Šeba aby ale z etického hlediska nemělo být nutné očkovat třeba kojence, kteří obyčejně dostávají pouze vakcíny, které je přímo ohrožují na životě.

Spustit audio

Související