Matka pozitivní, dítě s imunitou. Většina dětí nakažených matek se rodí s protilátkami na covid-19

5. únor 2021

Většina dětí, jejichž matky prodělaly v těhotenství covid-19, se rodí s imunitou vůči této infekci. Ukazuje to studie, do které zapojili autoři Karen Puopolová a Scott Hensley z Perelmanovy lékařské fakulty Pensylvánské univerzity takřka půl druhého tisíce žen. Ty byly covid-pozitivní v době těhotenství nebo porodu.

Vědce zajímalo například to, jestli budou čerstvě narozené děti těchto matek vůči covidu-19 imunní. „A naprostá většina novorozenců – něco kolem 90 procent – měla přítomné protilátky,“ shrnuje primář Novorozeneckého oddělení Fakultní nemocnice v Motole Jan Janota.

Čtěte také

Čím delší doba přitom uplynula mezi infekcí matky a porodem, tím víc protilátek se na dítě přeneslo. Podle Janoty se také podařilo potvrdit, že čím déle byla maminka vystavena viru, tím více protilátek její organismus vytvořil.

„Existuje korelace mezi množstvím protilátek a délkou onemocnění a zároveň mezi množstvím protilátek matky a těch, které projdou přes placentu a jsou detekovány u novorozence.“

Co se nicméně nepovedlo prokázat přesvědčivě, je spojitost mezi závažností průběhu onemocnění a množstvím protilátek.

Odborníci dále zkoumají jak dlouho novorozeňatům protilátky v těle vydrží, nebo zda je vhodné – a případně v jakém trimestru – nastávající matky očkovat.

Z matky na dítě se nemoc nepřenáší

Jednu ze studií přenosu nákazy koronavirem z matky na dítě iniciovala během první vlny epidemie i motolská porodnice. Kolegové primáře Janoty zjišťovali, kolik rodiček má pozitivní test a jestli jsou jejich děti také nakažené.

Čtěte také

„Na jaře tady bylo jen patnáct nebo osmnáct matek, které byly pozitivní na koronavirus, a všechny jejich děti byly negativní. Kromě jednoho, které bylo ale pozitivní až po dvou týdnech. Přenos na novorozence se tedy v těchto případech neprokázal a je to ve shodě s většími studiemi ze světa,“ shrnuje Janota. 

Dobrou zprávou také je, že prodělání covidu-19 v těhotenství podle odborníků neovlivňuje vývoj plodu.

Podrobnosti se dozvíte ve shrnutí, které připravila Andrea Skalická. Poslechněte si to.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.