O předčasném porodu se zřejmě rozhoduje už pár dní po otěhotnění, domnívá se vedoucí Oddělení rizikového těhotenství Michal Koucký

2. prosinec 2020

Přestože medicína hledá způsoby, jak porodu před termínem zabránit, stále přichází v Česku na svět až osm procent dětí předčasně. „Nejvíc diskutovanou příčinou je chybná interakce mezi mateřskou imunitou, plodem a mikroflórou porodních cest,“ vysvětluje odborník Michal Koucký, který vede Oddělení rizikového těhotenství na Gynekologicko-porodnické klinice Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Tato chybná interakce se děje řádově jen několik dnů až týdnů po početí. „Těhotenství rádoby úspěšně pokračuje dál. Špičkou ledovce je pak ale předčasný porod bez jakýchkoliv varovných ukazatelů,“ říká Koucký, který se specializuje na sledování žen, kterým hrozí předčasný porod.

Čtěte také

Lékem proti předčasnému porodu je umělé podávání progesteronu – hormonu, který produkuje placenta. Ten dostávají preventivně matky, u nichž lze časnější konec těhotenství očekávat.

Jsou to například ženy s rizikovou rodinnou anamnézou nebo ty, které už dříve samy předčasně porodily.

„Víme, že aditivní podávání progesteronu velmi mohutně moduluje mateřskou imunitu, zlepšuje tu imunotoleranci a prokazatelně zvyšuje šanci, že těhotenství bude pokračovat dál,“ uvádí Koucký.

Problémy s imunitou

Mechanismy tolerance plodu imunitním systémem matky zatím nikdo přesně vysvětlit nedokáže. Vědci zatím ani neumí přesně pojmenovat všechny poruchy imunity, které mohou vést ke komplikacím v těhotenství.

Čtěte také

„Například v jedné z odborných studií se podařilo prokázat, že prozánětlivě nastavené imunitní změny se v prvním trimestru těhotenství projevily u žen, které následně prodělaly preeklampsii,“ upozorňuje lékař.

Preeklampsie je velmi závažný stav, který ohrožuje nejen život miminka, ale i matky. Vyskytuje se v druhé polovině těhotenství a má přímou souvislost s činností placenty. Při těžkém průběhu nemoci se musí těhotenství neprodleně ukončit.

Více si o předčasných porodech poslechněte v reportáži Andrey Skalické.

Spustit audio

Související