Nemusíte odkládat těhotenství kvůli pandemii, i když dat je zatím málo, vyzývá porodník

30. listopad 2020

Podle dosavadních vědeckých studií to vypadá, že onemocnění covid-19 nemá na těhotenství žádný vliv. Gynekolog a porodník Štěpán Machač z reprodukční kliniky Reprofit ale upozorňuje, že data, která jsou k dispozici, jsou necelý rok stará, a proto je obezřetnost na místě.

„Ta orientace v problematice covidu a těhotenství je poměrně složitá. Studie jsou retrospektivní, na malém počtu pacientek a jsou krátkodobé. Světová zdravotnická organizace ani společnosti pro reprodukční medicínu nicméně nevydaly žádná doporučení – neotěhotnět nebo zastavovat léčbu neplodnosti, říká lékař.

Čtěte také

A dodává, že celkově jsou informace o tom, jak se covid chová k těhotenství, příznivé. Doporučuje proto lidem, aby se těhotenství nebránili.

Platí, že ženy, které jsou v době pandemie v očekávání, by měly být velmi opatrné a vyhýbat se rizikovým kontaktům. Kromě dodržování doporučených nařízení je také důležitý přísun vitamínů a pobyt na čerstvém vzduchu. Díky vystavování slunci si totiž tělo samo vytváří vitamín D, který je pro imunitu vůči covidu-19 podstatný.

Přenos při porodu

Případy nákazy dítěte během porodu byly popsány opakovaně. V drtivé většině se novorozenec s nákazou v řádu dnů vypořádal.

Vědce z kalifornské univerzity navíc zajímalo, jestli může na své dítě přenést nákazu kojící matka. V žádném vzorku mateřského mléka se ale přítomnost viru nepotvrdila.

„Ženy, které porodily a kojí, nemusí přestat kojit. Děti nejsou v ohrožení,“ dodává Machač a vyzývá mimo jiné k tomu, aby ženy neodkládaly pravidelnou kontrolu u gynekologa.

Mají ženy odkládat návštěvu reprodukčních klinik kvůli obavám z nákazy koronavirem? Poslechněte si celou analýzu Andrey Skalické.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.