Olympijské hry a politika? Sportovci dělají svoji práci, stojí teď mimo dobro a zlo, tvrdí filozof

20. únor 2022

„Doufat, že politika se od sportu oddělí a obráceně, je naivní,“ myslí si spisovatel Aleš Palán o propojení mezi olympijskými hrami v Pekingu a politikou. „Ale stejně jako když fandíme své vesnici v okresním přeboru v kopané, tak je v tom nejen fanouškovství, ale i nějaká etika. A na té vysoké úrovni je to ještě větší otázka.“ Ani filozof Jan Kranát sportovcům účast na hrách v Pekingu nezazlívá.

„Je to přece koruna jejich dlouholetého snažení. Sportovci se nacházejí v dost těžké situaci, očekává se od nich nějaké etické nebo politické stanovisko... Já bych je z ničeho neobviňoval, ale ani nechválil. Myslím, že v tuto chvíli stojí mimo dobro a zlo, dělají svoji práci a někdo ji dělat musí,“ přemýšlí Kranát z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy nad účastí sportovců v Číně, zemi, která se mimo jiné dopouští genocidy vůči Ujgurům.

Čtěte také

Spisovatel Palán s tím souhlasí: „Na hrách se soutěží v menších sportech a v nich přichází ta vrcholná soutěž jen jednou za čtyři roky. A když chtějí dál sportovat, mít sponzory a podporu, tak se musí na té přehlídce prezentovat, protože možná je to jejich poslední nebo předposlední možnost zaujmout.“

Pro hokejistu je tedy snadnější odmítnout účast v Pekingu než pro curlera, soudí Palán. A upozorňuje na to, že dnes si málokterá země může dovolit hostit tak velkou sportovní událost, jako jsou olympijské hry. 

„Vzpomeňme na Lillehammer, to byly takové přátelské hry, kde docházelo ke kontaktu s norským publikem, které sportu rozumí. Jenže množství sportů se neustále rozšiřuje a potřeba jsou obrovské investice do infrastruktury. Uspořádat hry v malém městě je dnes v podstatě nemožné.“

Poslechněte si celou debatu o olympijských ideálech. Ptá se Eva Hůlková. 

autoři: Eva Hůlková , kac
Spustit audio

Související