Oldřich II. z Rožmberka radil katolíkům i utrakvistům. Jeho utrápená dcera se prý stala bílou paní

16. červenec 2022

Nejlépe vystihuje Oldřicha II. z Rožmberka, pokud ho označíme za naprostého pragmatika. V bouřlivém období náboženského rozkolu mezi husity a katolíky platil za schopné politika a intrikána. „V 15. století byl dost výjimečný. Od mladých let se pohyboval nejen v české politice, ale díky majetku i rodinným vztahům zasahoval i do rakouské politiky. Měl asi největší rozhlas o středoevropské politice,“ hodnotí historik Martin Nodl z Centra medievistických studií.

Zřícenina hradu Dívčí Kámen

Několik posledních let života strávil Oldřich na hradě Dívčí Kámen. Předtím ale opakovaně ovlivnil běh tuzemských dějin.

„Když se měla řešit závažnější politická nebo ekonomická událost mezi 20. a 50. lety 15. století, tak se obě strany, utrakvisté i katolíci, obraceli právě na Oldřicha. Čekali na jeho stanovisko. A on toho dokázal velmi dobře využívat. Často se tvářil, že se nepřiklání ani na jenu stranu, vystupoval váhavě, ale ve skutečnosti to byl jeden z největších politických pragmatiků, jaké známe z českého středověkého prostředí,“ soudí Nodl.

Ostatně do napětí mezi oběma náboženskými skupinami se Oldřich II. v roce 1403 narodil. Jeho otec byl katolík a velmi aktivně se stavěl proti králi Václavu IV., kterého považoval za slabého panovníka. Naopak matka z významného moravského rodu Eliška z Kravař a Plumlova podporovala reformu církve. A k sympatizantům učení Jana Husa patřil i Oldřichův poručník Čeněk z Vartenberka.

Utrápená dcera

Po Oldřichovi se zachovala rozsáhlý soubor jeho korespondence. „Je to největší korpus dochované šlechtické korespondence ze Střední Evropy 15. století,“ shrnuje Nodl.

Čtěte také

Dopisy psal Oldřich i své dceři Perchtě, kterou provdal za Jana V. z Lichtenštejna, ovšem nevyplatil jí věno. A Jan i jeho matka jí to dávali najevo, Perchta tak otce žádá o pomoc a píše, že má hlad a musí nakupovat na dluh. 

Když Jan umírá, odmítá mu Perchta odpustit a od té doby prý bloudí po rožmberských hradech jako bílá paní. 

Co doopravdy víme o osobnosti Oldřicha II. z Rožmberka? Proč se o něm říká, že je padělatel historie? Poslechněte si celé Příběhy pokladů Patricie Polanské.

autoři: Patricie Polanská , kac
Spustit audio

Související