ODS má žalostný program a chybí jí známé osobnosti, kritizuje Klimeš. Pomůže vyloučení Klause ml.?

21. březen 2019

Občanská demokratická strana vyloučila Václava Klause mladšího, protože prý dlouhodobě poškozoval její dobré jméno, nerespektoval stranické hodnoty a program. Pomůže to straně získat nové voliče?

Komentátor týdeníku Echo Daniel Kaiser považuje rozhodnutí vedení občanských demokratů v čele s předsedou Petrem Fialou za chybu. Jím uváděné důvody prý působí spíše jako záminka.

„Ta strana nejen stagnuje, ale padá, a to je podle mě podstata celého příběhu. Z toho plyne nervozita pana Fialy a jeho neschopnost připustit, že něco asi dělá špatně,“ dodává s tím, že pokud chce strana růst nad současných 13 % procent, musí začít oslovovat i jiné vrstvy. A vyhozením Václava Klause ml. prý dává najevo, že o jiné lidi nestojí.

Problémem je osobnost Petra Fialy a to, jak se ODS (ne)vyvíjí. Vyloučením jednoho člena se na tom nic nezlepší.
Daniel Kaiser

Každá relativně velká až masová strana prý musí vydržet ještě daleko větší rozmanitost názorů a osobností. Jediným relevantním důvodem pro Klausovo vyloučení bylo podle Kaisera to, že v loňských senátních volbách místo kandidáta ODS podpořil Ladislava Jakla, který kandidoval za SPD.

Stanjura: Klaus st. by podobného člena ODS, jakým je teď jeho synek, doslova vyhodil dveřmi

Zbyněk Stanjura (ODS)

Výkonná rada ODS v sobotu ze svých řad vyloučila Václava Klause ml. Podle oficiálního zdůvodnění svým jednáním dlouhodobě poškozuje dobré jméno strany, nerespektuje stranické hodnoty, principy nebo program. Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura v Interview Plus řekl, že se to chystá uzavřít bez hysterie a silných slov.  

Klaus ml. byl kritizován za to, že přirovnal schvalování unijní legislativy v českém parlamentu k rozhodování židovských výborů o složení transportů do koncentračních táborů a plán francouzského prezidenta Emmanuela Macrona na reformu Evropské unie k Hitlerovu Mein Kampfu.

Kaiser ale upozorňuje na to, že různé příměry k éře nacismu jsou mezi českými politiky běžné. V říjnu 2015 se toho dopustil i sám Petr Fiala, když v reakci na slova Andreje Babiše o tom, že parlament je žvanírna, připomněl, že stejně mluvil i Adolf Hitler. „Dění posledního týdne není projevem dobré kondice ODS, ale naopak slabosti a nejistoty tohoto vedení,“ konstatuje Kaiser.

ODS má problém

S tímto hodnocením souhlasí i hlavní komentátor týdeníku Ekonom David Klimeš: „Pro ODS je více než pan Klaus podstatné to, že nemá program. Pokud máme programovou konferenci a tam oznámíme, že někdy v budoucnu představíme penzijní reformu – když vláda ji probírá a zjevně se v tom topí – tak takto se nechová její hlavní vyzyvatel.“

Ivan Hoffman: ODS bez Klause sází na nudu a šeď

Václav Klaus mladší z ODS během jednání Poslanecké sněmovny

Problém politických solitérů, kteří mají problém se stranickou disciplínou, je obecný.

„Pro pana Fialu je mimořádně těžké argumentovat to vyloučení, protože příznivci se ptají: ‚Dobře, ale pokud nechceme názory pana Klause ml., tak jaké jsou vlastně názory ODS?‘ Její voliči jsou vzdělaní a zvyklí na to, že strana má propracovaný program, ten je ale podle mě dost žalostný,“ doplňuje komentátor.

Klaus ml. podle něj ODS pomáhal oslovit pravicové a lehce nacionalistické voliče, zároveň ale mohl blokovat potenciál strany získat ty středové. „Je to strategie, která může vyjít, nebo nemusí. Ale myslím, že je pro ODS nezbytná,“ soudí Klimeš a poukazuje na průzkum agentury Median, podle něhož je volební potenciál ODS jen 17 %, což je méně než pevné voličské jádro hnutí ANO.

ODS se nemůže spokojit s tím, že i kdyby oslovila všechny své potenciální voliče, tak nedosáhne na hlavního konkurenta. Snaha změnit strategii a oslovit tak více voličů není vůbec špatná.
David Klimeš

Varující jsou podle Klimeše i výsledky uniklého interního průzkumu, podle nichž se Klaus ml. těšil celkově větší důvěře a známosti než Fiala, byť u potenciálních voličů ODS tomu bylo naopak: „Další důvěryhodná a známá osobnost je ale až Alexandr Vondra, který teď rozhodně nepatří mezi nejužší vedení, a pak není nic. A to je dost velký problém.“

autoři: Karolína Koubová , ert
Spustit audio

Související