Václav Klaus ml. si vyloučení z ODS přál, směřuje k prezidentským volbám, tvrdí Jindřich Šídlo

18. březen 2019

Občanská demokratická strana vyloučila poslance Václava Klause mladšího ze strany. Podle některých jejích představitelů se Klaus s ODS dlouhodobě názorově rozcházel. Poslední kapkou bylo, když poslanec přirovnal schvalování zákonů daných unijními předpisy k rozhodování židovských výborů o složení transportů do nacistických koncentračních táborů. 

Václav Klaus ml. přirovnal schvalování zákonů kvůli Unii k rozhodování o transportech

Václav Klaus mladší z ODS během jednání Poslanecké sněmovny

Poslanec Václav Klaus ml. (ODS) přirovnal schvalování zákonů kvůli předpisům Evropské unie k rozhodování o složení židovských transportů do nacistických koncentračních táborů.

Podle komentátora Jindřicha Šídla ze serveru Seznam Zprávy je zatím brzy na hodnocení, zda Klausovo vyloučení ODS pomůže, nebo uškodí. V každém případě to prý ale je odpovědnost předsedy Petra Fialy, který Václava Klause ml. do strany přivedl.

Klaus na své vyloučení reagoval na sociálních sítích: „Kdybych byl předsedou strany a měl tam řadového poslance profesora Fialu, nikdy bych ho nevylučoval, nebál se, že mě zastíní nebo mi to pokazí nebo že má jiné názory.“

„On na to čekal a tak trochu si to přál. Vyloučení nebyl krok, který zapříčinil jeho hloupý a nepřijatelný výrok, schylovalo se k tomu minimálně od podzimu. Před časem řekl, že netouží po dalším období ve Sněmovně a myslím, že své myšlenky směřuje k prezidentským volbám,“ soudí Šídlo.

Otázka je, jak dlouho mu vydrží ta image mučedníka, kterého kvůli pravdě vyloučili z ODS. Tyhle historky obvykle nevydrží dlouho.
Jindřich Šídlo

Exprezident Václav Klaus mluví o tom, že ODS je na cestě k politické bezvýznamnosti a je potřeba založit autentickou pravicovou stranu. Ta podle Šídla pravděpodobně vznikne, na české politické scéně pro ni ale není místo v konkurenci s SPD Tomia Okamury.

Petr Fiala: Názory, že jsme v EU jako v protektorátu, zaznívají v ODS jen od jednoho člena

Státní vyznamenání, Vladislavský sál, Petr Fiala

Tentokrát jsme jako Výrok týdne vybrali slova předsedy ODS Petra Fialy. Ten se ve středečním Interview Plus vyjádřil k aktivitám Václava Klause ml., podle kterého je Česká republika v Evropské unii jako v protektorátu.

„Problém ODS v téměř polovině volebního období je, že podle průzkumů nesnižuje zcela jasný náskok hnutí ANO,“ upozorňuje komentátor serveru Seznam Zprávy.

Šídlo připomíná, že v ODS od začátku byli liberálové i konzervativci a strana byla názorově pestrá. To se ovšem stává nevýhodou ve chvíli, kdy se její preference pohybují okolo 15 %. „Část voličů může být zmatena tím, kdo vlastně za ODS mluví. Zvlášť pokud se jmenuje Václav Klaus a každé pondělí má komentář na nejčtenějším webu v zemi,“ podotýká.

autoři: Michael Rozsypal , ert
Spustit audio

Související