Od rozpadu SSSR nezatkla policie za jediný den tolik lidí, všímá si nedělních protestů za Navalného Zeit Online

1. únor 2021

Na ruské politické scéně se zvedá vítr, těmito slovy se vrací německý portál Zeit Online k nedělním protestům v Moskvě. Alexeje Navalného přišly podpořit tisíce lidí, a to napříč opozicí od monarchistů po feministky.

Nezastavila je ani hrozba těžkooděnců, v centru Moskvy se k protestnímu průvodu naopak stále připojovali další a další. Podle prvních odhadů ruské úřady zadržely přes čtyři tisíce demonstrantů. Od rozpadu Sovětského svazu nezatkla policie tolik lidí za jediný den.

Čtěte také

Zeit Online cituje několik představitelů opozice, podle kterých nejde zdaleka jen o Navalného. Jedná se o svobody a práva všech Rusů v příštích letech.

Ruský vládnoucí režim se snaží všelijak nahnat svým kritikům strach obušky. Tím víc ale protestující vidí paralely mezi vlastní situací a loňskými protesty v Bělorusku. Z Minsku si podporovatelé Navalného vypůjčili i strategii „být jako voda“. Protestují na víc místech zároveň, umějí se rychle stáhnout a jinde se zase objevit.

O dalším osudu Alexeje Navalného rozhodne soudní proces, který začíná už v úterý. Ruské úřady tak můžou jeho pobyt za mřížemi prodloužit i na několik let.

Ačkoliv teď nejhlasitější ruský kritik Vladimira Putina musí žít na samotce, je na veřejnosti slyšet. Pomohlo tomu i video odhalující Putinův život v luxusu, které na YouTube vidělo už přes 100 milionů lidí. Další protesty se v Rusku chystají znovu v úterý – v souvislosti s prvním stáním u soudu – píše na svém webu německý Die Zeit.

Převrat v Barmě

Barmská armáda provedla v noci na pondělí státní převrat, představitelé demokratického státu jsou ve vězení. Vybíráme reakce napříč zahraničními servery. 

Čtěte také

Napětí v Barmě totiž „viselo ve vzduchu“ už od podzimních voleb, které na celé čáře vyhrál pro-demokratický tábor disidentky Aun Schan Su Ťij, připomíná list Le Monde. Vojáci odmítli uznat výsledky, podle kterých jejich vlastní strana zcela propadla. Pro barmskou armádu je navíc podíl na moci opravdu výhodným byznysem – podotýká francouzský deník. 

Jakarta Post podotýká, že se armáda ještě o víkendu snažila obavy rozptýlit. Vedení vojska vydávalo prohlášení o závazcích k vládě práva. Obava ze ztráty vlivu ale nakonec sehrála hlavní roli. Vojenská junta vládla v Barmě desítky let.

The New York Times cituje předního znalce země Thant Myint-U, podle kterého zažila Barma dekádu demokratického zázraku. Teď se ale otevírají dveře k odlišné a temnější budoucnosti. Jedná se o zemi, která je ve válce sama se sebou. Miliony lidí jsou na hraně chudoby a zemi rozdělují etnické a náboženské spory. Situace se proto špatně předvídá, říká znalec Barmy.

Celý přehled zahraničního tisku, který připravil Ondřej Elbel, najdete v audiozáznamu.

Spustit audio

Související