Novým indonéským prezidentem je Subianto. Z obávaného generála je hvězda sociálních sítí

13. říjen 2024

Bývalý indonéský generál Prabowo Subianto, napojený na režim diktátora Suharta, začíná vládnout. V únoru drtivě ovládl prezidentské volby a s 58 procenty zvítězil už v prvním kole. Jeho oponenti Ganjar Pranowo a Anies Baswedan sice výsledek voleb napadli u ústavního soudu – kvůli podezření z falšování hlasů, soud ale v březnu únorové hlasování uznal.

Jak se změní třetí největší demokracie a nejlidnatější muslimská země na světě pod vedením kontroverzního politika, který volby označuje za příliš drahé a únavné?

Čtěte také

„Nemyslím, že by došlo k obnovení něčeho, co Indonésie zažívala do konce 90. let, tedy nějaký nový autoritářský pořádek. Ale je pravda, že Prabowo Subianto je bývalý zeť dlouholetého diktátora Suharta. Vzal si jeho dceru, pak se rozvedl,“ vysvětluje indonésista Tomáš Petrů, který působí v Orientálním ústavu Akademie věd a na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

A dodává: „Byl to vysoce postavený generál režimu a v neposlední řadě jsou na stole obvinění ze zločinů proti lidskosti, které měly páchat jeho oddíly. To jsou velmi závažná obvinění. Ale indonéská společnost vidí jen prosperitu, která plyne z industrializace a modernizace, kterou Prabowo Subianto nabízí.“

Hvězda sítí

Za úspěchem nového prezidenta – v minulosti na nejvyšší post v zemi kandidoval už dvakrát –, stojí i změna jeho image. Zatímco starší generace si Subianta pamatují jako obávaného generála spojovaného s porušováním lidských práv, mnoho mladých ho vnímá prizmatem sociálních sítí.

Čtěte také

Na TikToku Subianto tancuje se svými příznivci na předvolebních mítincích, pobíhá po pódiu nebo je ve středu nejrůznějších vtipných koláží. Prabowoovou oblíbenou disciplínou je také sdílení fotografií jeho kocoura Bobbyho, kterého označuje za vlastence.

Podle dat společnosti Meta utratil v kampani za reklamu na Facebooku 144 tisíc dolarů, to je přes 3 miliony korun. A je to mnohem víc než do propagace na sociálních sítích investovali jeho oponenti.

Důvody jsou prozaické: generace Z a mileniálové ve víc než 200milionové Indonésii tvoří polovinu elektorátu.

Internetové personě Prabowa Subianta nešlo podle serveru BBC utéct ani v ulicích Indonésie. Jakartu i další města zaplavily plakáty, na kterých je Prabowo vykreslen například jako vtipná kreslená postavička.  

Persona non grata

Kvůli obviněním ze zločinů proti lidskosti měl Prabowo Subianto 20 let zákaz vstupu do Spojených států. Washington nakonec změnil postoj poté, co v roce 2019 stanul v čele ministerstva obrany. V roce 2020 ho i přes protesty lidskoprávních organizací přijal tehdejší americký prezident Donald Trump.

Čtěte také

Podle Tomáše Petrů bude Subianto proti předchůdci Joku Widodovi zřejmě aktivnější na mezinárodní scéně. Po svém zvolení už se setkal s lídry jihoasijský států i ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

„V politice se zřejmě bude orientovat na spolupráci v tzv. Globálním jihu,  zatímco Widodo se orientoval na domácí scénu,“ dodává Petrů. 

Víc si poslechněte v pořadu Za obzorem, ptá se Marcel Faltys. 

autor: Marcel Faltys
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.