Vědecké dobrodružství z Indonésie: Na karetách pytláci vydělávají až šest průměrných platů za noc

Ve vědeckém dobrodružství se tentokrát podíváme na malé ostrovy Bilang-bilangan a Mataha poblíž Bornea. Jsou sice neobydlené, ale rozhodně ne pusté. Každou noc na ně přicházejí mořské želvy, aby na plážích nakladly vajíčka.

Jedná se o jedno z nejdůležitějších míst pro mořské želvy, hlavně pro karety obrovské. Noc co noc přibude na ostrovech na deset želvích hnízd, v létě je to až kolem čtyřiceti. Na první pohled se to zdá být hodně, jenže ještě před sto lety v tamních mořích plavalo želv desetkrát víc. Dnes karetám hrozí vyhynutí.

Za masivním úbytkem jedinců stojí znečištění moří, klimatické změny a hlavně pytláctví. Ostrovy totiž lákají zloděje vajíček, kteří jedno na černém trhu prodají v přepočtu přibližně za 15 korun. V každém hnízdě je ale vajec kolem stovky, a pokud pytláci vyberou všechna, můžou si za jedinou letní noc přijít klidně na šest průměrných indonéských platů.

Chráníme mořské želvy

Česká ekoložka a bioložka Hana Svobodová se ochraně mořských želv v Indonésii věnovala řadu let jako dobrovolnice. Když se před pěti lety německá organizace, která na ostrovech působila, rozhodla svou činnost ukončit, založila Svobodová vlastní projekt Chráníme mořské želvy.

Želví stopa na pláži

Měsíčně musí bioložka na svou volnočasovou aktivitu sehnat přes sto tisíc korun, aby mohla zaplatit místní strážce. Objíždí proto Českou republiku a přednáší o želvách nebo shání sponzorské dary.

Strážci vajíčka schovávají

Profesionální strážci ostrovy neustále hlídají a vajíčka před zloději ukrývají. Přestože je jakákoli manipulace pro úspěšnost vylíhnutí riziková, díky správně zvoleným postupům jsou ztráty zanedbatelné. Za pět let působení české organizace na ostrovech se podařilo zachránit přibližně 2,5 milionu želvích mláďat.

Poslouchejte vědecké dobrodružství Českého rozhlasu Plus. Od pondělí 9. 3. do pátku 13. 3. v premiéře vždy v 7:25. Všechny díly najdete na webu už v pátek!

Spustit audio