Novinařinu jsem dočasně pověsila na hřebík, prozrazuje herečka a zpěvačka Emma Smetana

25. srpen 2023

„Samu sebe jsem po 3,5leté štaci na Nově považovala za novinářsky vyřízenou. Z tohoto pohledu jsem byla nesmírně mile překvapená, když přišla nabídka z DVTV,“ říká Emma Smetana, která během své novinářské kariéry kloubila dohromady také zpěv a herectví. Této dráze dává nyní přednost. Vystupuje na koncertech se svým partnerem a hraje v novém televizním seriálu.

Čtěte také

„Novinařinu jsem dočasně pověsila na hřebík. Momentálně neplánuju dál než tak čtvrt roku dopředu, protože to nemá smysl. Život člověka neustále překvapuje, člověk překvapuje sám sebe a realita kolem nás je natolik proměnlivá, že poskytuje sérii impulzů k možné změně. Přinejmenším v mém životě to takto posledních 35 let, co jsem na světě, je,“ říká Smetana.

Sama vystudovala dvě prestižní vysoké školy. Jednu v Paříži, druhou v Berlíně. Zaměřovala se především na politologii a mezinárodní vztahy. Pracovala také na Úřadu vlády ČR a poté v Evropském parlamentu.

„Když jsem se tehdy čerstvě vrátila z druhé vysoké školy v Berlíně, měla jsem pocit, že je potřeba o těch věcech reportovat v plné šíři. A z tohoto pohledu si myslím, že jsem nenastoupila do toho nejvhodnějšího média. Nejsem si jistá, ale jestli tam je to slovo novinařina úplně přiléhavé. Šlo spíše o infotainment, protože reportování ze sněmovny bylo nutné podávat způsobem, kterému porozumí prime-timový divák. Byla to taková série zjednodušujících zkazek,“ popisuje.

Naučila jsem se pravidla hry

Přesto svoji práci na Nově nepovažuje za chybu, ale jako zkušenost, která ji do budoucna ovlivnila.

Čtěte také

„Brala bych to za chybu, kdybych tam byla déle. Naučila jsem se třeba názvy pražských ulic, protože to bylo v době, kdy jsem se přistěhovala. Naučila jsem se terénní reportérskou práci. Naučila jsem se zvládat stres související s takto sledovaným zpravodajstvím a naučila se pravidla hry, kterým nejsem ochotna podlehnout, a to člověku chvíli trvá, než si uvědomí, jak se tomu systému chce postavit,“ uvádí.

Při přechodu do DVTV nastala serióznější póza, kterou Smetana doplňovala showbyznysem. Nestalo se jí ovšem, že by její herecká a pěvecká kariéra podlamovala její důvěryhodnost jako moderátorky.

„Byla tam spíš ta moderátorská role a poloha, která byla tehdy výraznější. Promotéři festivalů a klubů a se tak divili tomu, že nepřijela přísná paní učitelka a vyšetřovatelka, kterou znají z DVTV. A přijel docela laskavý člověk, se kterým je legrace. Vždy mne děsily náznaky, že bych se měla někde definitivně zavřít, vybrat si a někým se navždy stát,“ říká.

Čtěte také

Sama Smetana také říká, že se v hudbě cítí svobodnější než v novinařině. Poukazuje ale především na vyjádření emoční stránky.

„Byla jsem v podstatě svobodná i tam. Ale kolikrát naproti mně seděl politik, který lhal a já věděla, že lže. Mám určitý temperament, v rámci kterého bych ho nejraději okřikla nebo přeskočila stůl a začala s ním lomcovat. To udělat ale nemůžeš. Máš zodpovědnost vůči dalším kolegům, zodpovědnost vůči tomu, že bys rád do té práce přišel ještě další den a víš, že se toto moc nehodí. Zatímco v hudebním studiu nebo na koncertním pódiu jsou projevy emočního typu povoleny,“ dodává.

Poslechněte si celý pořad Osobnost Plus v audiozáznamu. Moderuje Michael Rozsypal.

autoři: Michael Rozsypal , vkry

Související