Umění naslouchat je pro mě alfa a omega herectví, říká divadelník Javorský

9. květen 2023

„Mám pocit, že kdyby spolu lidé uměli mluvit a kdyby se poslouchali, tak ten svět není v takovém stavu, v jakém je,“ myslí si Vladimír Javorský, filmový, divadelní a rozhlasový herec, který se ve volném čase věnuje i hudbě a tvorbě grafik. „Trápí mě neustále se opakující bilance rozhovorů, kdy člověk pořád omílá, co už jednou řekl, jakoby se odpověď už dopředu znala. Proto je možné, že někomu přijde, že se při rozhovorech trápím, ale není to tak,“ vysvětluje.

Čtěte také

„Když poslouchám rozhovory v rádiu, například s manažery ráno na Plusu, někteří mluví rychle, to se pak člověk nestíhá orientovat. Nejsem schopen sledovat všechny nuance významů. Ta mluva není zpracovatelná, i když je ten člověk erudovaný. To staccato je nezpracovatelné a rádio pak vypínám,“ odpovídá na otázku, kdy na něj lidský hlas dokáže působit nepříjemně.  

„Pro mě je naprosto prvotní, co chceme tvorbou říct. V rozhlase to říkáme hlasem, pomlkami, vším možným. Při práci na rozhlasové hře máme nějaké prostředky – nářadí – a na divadle máme další prostředky. Je to jako když děláme grafiku nebo olejovou malbu, srovnává herec divadelní a rozhlasovou práci s hlasem a textem. 

Vladimír Javorský začátkem června na ostravském Folkovém kolotoči 2022

Víc si poslechněte v audiozáznamu pořadu Hovory Petra Viziny.

Spustit audio

Související