Zájem o eurovolby v Česku není valný, protože úroveň debaty o našem místě v EU je tristní, soudí novinář Houska

17. srpen 2023

Evropské unii rozumí jako málokdo. Za svou práci získal prestižní novinářskou cenu Karla Havlíčka Borovského. Dělá rozhovory s evropskými státníky včetně Emmanuela Macrona. Zúčastnil se bezpočtu evropských summitů. Novinář Ondřej Houska má také doktorát z moderní historie a je vášnivý posluchač metalové hudby.

Expremiér Andrej Babiš na sociálních sítích brojí proti přidělaným víčkům na PET láhvích od coly, a přestože tvrdí, že je proti plastům, řekl mimo jiné toto:

„Přátelé, napište mi, co si myslíte o těchto připevněných víčkách, já jsem se už několikrát polil, tak nevím, jestli to je jen můj problém. To vymysleli ti koumáci v Evropské unii, kteří nám neustále něco nařizují.“

Směrnici o víčkách sám schválil a teď ji kritizuje

Podle Housky video zabere na cílovou skupinu, věcně se však jedná o naprostý nesmysl.

Čtěte také

Kdybych použil ten termín, že ‚koumáci v EU něco vymyslí‘, tak tím koumákem je on sám. S tímto návrhem souhlasila česká vláda v roce 2019, kdy byl premiérem Babiš. Takže jestli se mu to nelíbí a polévá se, může to vyčítat jenom sám sobě, a to nikoliv pouze vlastní nešikovnosti, ale i tomu, že pro tento návrh hlasovala jeho vlastní vláda,“ říká.

„Jedná se o střípek v debatě, co všechno nám údajně ten tzv. Brusel, myšleno Evropská komise, nařizuje. Návrhy vznikají na výzvu členských států EU nebo europoslanců. Takto vznikl i onen některými velebený, jinými proklínaný Green Deal – na přání členských zemí, ostatně včetně Andreje Babiše,“ dodává.

V jeho případě se dle Housky jedná o autentickou neznalost. „Neorientuje se, přestože seděl několik let nejdříve jako ministr financí na radě ministrů financí, pak na summitu na Evropské radě jakožto premiér. U řady jiných je podobné chování záměrná manipulace,“ tvrdí.

Eurovolby 2024 jako referendum o české vládě

Houska odhaduje, že Babiš budoucí kampaň v eurovolbách pojme jako referendum o české vládě a bude tvrdit, že nedostatečně hájí naše zájmy v EU.

Čtěte také

Eurovolby se netěší velkému zájmu veřejnosti, volební účast bývá kolem 20 procent a důvodů je několik. „Evropský parlament je těžko představitelná instituce pro voliče, je tam mnohem menší zodpovědnost voleného politika vůči voličům z podstaty věci.“

„Instituce často řeší problémy, které jsou lidem blízké, což schvaluje národní parlament. Evropský parlament řeší velká celoevropská témata, která se někdy stávají předmětem sporů veřejné debaty,“ míní a dodává, že proto u lidí nemusí vzbuzovat takové emoce a zájem.

„Zájem voličů není valný z toho důvodu, že úroveň debaty o našem místě v EU je tristní. Na europoslance bych to neshazoval. Až na výjimky považuji české europoslance za velmi kvalitní,“ míní.

Fiala jako standardní reprezentant členské země

Na bruselské summity už Babiš jezdit nebude. „Prezidenti i premiéři si oddychli a Petr Fiala měl i proto svou pozici usnadněnou,“ tvrdí Houska

„Je to konsensuální politik, který byl ceněný během předsednictví, protože schopnost nekřičet a nedělat gesta pro galerie, ale autenticky se chtít dohodnout je ceněná. Zároveň bych neřekl, že vybočuje, je to prostě standardní reprezentant členské země, který ovšem těží z toho, že nastoupil po nestandardním reprezentantovi.“

Celou Osobnost Plus najdete v audiozáznamu. Moderuje Michael Rozsypal.

autoři: Michael Rozsypal , vsvo

Související