Jiří Leschtina: Pokud se pro eurovolby rozdělí Spolu, ztratí nejtvrdší kalibr

12. duben 2023

S ročním předstihem zahájily špičky koalice Spolu debatu o možném spojení pro volby do Evropského parlamentu. Na samém jejím počátku zejména občanští demokraté poukazují na podstatné rozpory v důležitých evropských tématech, které je dělí od lidovců a topky.

Na druhou stranu už teď visí ve vzduchu zásadní otázka: Může si vůbec koalice Spolu, která se stala klíčovou politickou silou v zemi, dovolit krok zpět, že by zrovna do evropských voleb vytáhla roztroušena do tří samostatných kandidátek?

Čtěte také

V něčem situace připomíná dobu před třemi lety. Tehdy tou zásadní podmínkou, aby se vůbec mohlo jednat o vzniku Fialovy koalice, nebyly ideologické spory. Ale nepřítomnost zakladatele TOP 09 Miroslava Kalouska na společné kandidátní listině.

Dnes je podle zpráv ze zákulisí takovým červeným hadrem dlouholetý europoslanec za ODS Jan Zahradil, který symbolizuje nejtvrdší euroskeptické jádro, a v Bruselu dokonce prosazoval spolupráci s vlivovou agenturou čínských komunistů. A leccos o vyjednávání prozradí, zda Zahradil, vzbuzující nelibost i v části ODS svými zjevnými antipatiemi ke koalici Spolu jako takové, se odhodlá, nebo bude donucen k ústupu ze scény.

Bitva ve válce s autoritářským populismem

Čtěte také

Nelze přehlížet, že v Evropském parlamentu velmi často hlasuje ODS jinak než TOP 09 či lidovci. Zejména co se týče přístupu k radikálnímu snížení emisí na kontinentě, ale i kroků k další integraci Evropy, hájí europoslanci za ODS krajně euroskeptické pozice.

Všechny tyto rozpory, včetně přístupu k přijetí eura, ale existovaly mezi našimi pravicovými demokraty dávno před vznikem koalice Spolu. A není jasné, proč by teď měly být fatální překážkou společné kandidatury do evropských voleb, jež se odehrají ve zcela proměněné geopolitické situaci, kterou na ruby obrátil Putin svým zločineckým přepadem Ukrajiny.

Hlavním tématem evropských voleb nebude například to, kdy přesně a za jakých podmínek se nebudou moci v EU vyrábět nová auta se spalovacími motory. Ale zda Evropská unie udrží jednotu tváří tvář existenčnímu ohrožení, kterou pro ni představuje ruská agrese.

Čtěte také

Jestli i v pokračující válce na Ukrajině dokáže Unie ve vlastním bezpečnostním zájmu udržet tvrdé sankce vůči Rusku a nezvolnit tempo v dodávkách zbraní a munice ukrajinské armádě.

Ve všech těchto otázkách se všechny tři strany Fialovy koalice řadí k rozhodným zastáncům vytrvalého a houževnatého odporu Unie vůči probuzenému ruskému imperialismu. Což také může vytvářet základ pro srozumitelný společný program do eurovoleb.

Andrej Babiš do nich zřejmě vytáhne s ještě drsnější rétorikou, než jakou předvedl ve volbách sněmovních či prezidentských. Ve snaze přetrhnout potupnou sérii svých proher se pokusí rozpoutat protibruselskou hysterii za pomoci nacionalismu nejhrubšího zrna.

Jiří Leschtina

Dost obtížné je si představit, že tvrdé ofenzívě oligarchy se semknutou stranou za zády bude úspěšně čelit trojice či vlastně pětice osamostatněných vládních stran, přetahujících si demokratické voliče.

Příští volby tak budou jen další bitvou v nekončící válce s autoritářským populismem. A pokud se do ní strany Fialovy formace vydají sólo, dost obtížně budou vysvětlovat, proč zrovna teď bez pádného důvodu oslabují značku Spolu coby zbraň nejtvrdšího kalibru.

Autor je publicista

Spustit audio