Jiří Leschtina: ODS se ve vládě dařilo. Stíny její minulosti ale nezmizely

2. leden 2023

Není sporu, že rok 2022 byl pro Fialovu vládu drsnou sérií nečekaných a zapeklitých krizí. Přitom lze s úlevou konstatovat, že v reakci na Putinovu bestiální válku, na její bezpečnostní, ekonomické i sociální dopady, koalice pěti stran přes mnohá tápání a někdy až chaoticky napravované přehmaty drží a dál naplňuje své státnické poslání. 

Což platí i pro nejsilnější vládní stranu ODS, která se vrátila po osmi letech opoziční práce do Strakovy akademie. A že během mocenského půstu vyzrála, to je zřejmé nejen z přímočarého odmítání ruské agrese a neutuchající podpory Ukrajiny. Ale i ze zdařilého evropského předsednictví, kdy Fiala a další představitelé ODS odhazovali v zájmu nalézání unijního konsenzu jedno ideologické dogma za druhým.

Čtěte také

Přesto už během prvního roku pobytu ve vládě jako by v některých zákoutích ODS ožívaly neblahé síly, které stranu v minulosti zatáhly do bažin systémového klientelismu a korupce. A nakonec dovedly k volebnímu krachu v roce 2013.

Hodně varovné jsou například některé legislativní počiny ministra spravedlnosti za ODS Pavla Blažka. Nedávno šokoval odbornou i laickou veřejnost novelou zákona o státním zastupitelství, ponechávající v rukou vlády pravomoc odvolat kdykoliv a bez udání důvodu nejvyššího státního zástupce. To ale nelze vnímat jinak než jako sabotáž protikorupčního tažení, ke kterému se Fialova vláda zavázala.

Čtěte také

Což také platí o návrhu zákona o ochraně oznamovatelů korupce, který Pavel Blažek společně s předsedou poslaneckého klubu ODS Markem Bendou vykostili do té míry, že neumožňuje ani anonymní podání podnětu. Když tyto Blažkovy úlety – nebo také odsouvání pirátského návrhu novely zákona o střetu zájmů – kritizovaly protikorupční organizace, odpověděl jim Benda:

„Všechny protikorupční organizace pokládám za minimálně sporné. Jejich boj proti korupci jsem už zažil – skončil příchodem Andreje Babiše do čela Strakovy akademie. Naprosto naivně se nechaly vtáhnout do narativu toho, jak se tady krade, a výsledkem nakonec byla vláda Andreje Babiše.“

Všude jinde, jen ne u sebe

Těžko si představit nabubřelejší litanii, ze které čiší chabě skrývané sklony části ODS spatřovat i po osmi letech viníky pádu strany všude jinde, jen ne u sebe.

Čtěte také

Přitom právě Marek Benda je jedním z vyjednavačů za pražskou koalici Spolu, kteří v minulých týdnech hnali jednání na magistrátu ke spojenectví právě s Babišovým hnutím ANO, jemuž teď hlavně stojí v cestě jediný hlas zastupitelky za Spolu Hany Marvanové.

A je to především tlak občanských demokratů, jejich znovuzrozená arogance, se kterou se chtějí zmocnit vlády nad Prahou v míře neodpovídající volebnímu skóre, co vyvolává stíny minulosti. Vzpomínky na ponuré doby, kdy Roman Janoušek a další šedé eminence korupce si vodili valnou většinu primátorů za ODS jako loutky.

Jiří Leschtina

Už samotná představa opoziční smlouvy Spolu a ANO uzavřené pro Prahu by měla budit znepokojení. Vždyť kdyby skutečně v hlavním městě republiky vzniklo spojenectví, ve kterém rozhodující slovo by měly ODS a oligarchické hnutí Andreje Babiše, dřív nebo později by to mělo devastující účinky i na vládní úrovni.

V ODS by se pak mohly probudit temné síly, ženoucí stranu k ještě hrůznějšímu mocenskému souručenství ve státě, než jaké svého času stvořili Klaus se Zemanem.

Autor je publicista

Spustit audio