Nikolaj Patrušev: Muž, který ví, jak nebezpečného cara Putina řídit. Stejně to uměl Berija se Stalinem

Nejděsivější osobou kolem nejužšího kruhu Vladimira Putina je Nikolaj Platonovič Patrušev, tajemník Bezpečnostní rady a ruská obdoba poradce pro národní bezpečnost. Jeho postavení sílí s tím, jak se ruský režim posunuje k nacionalistickému imperialismu. Patrušev nejzdařileji usměrňuje ty nejhorší rozmary Putinovy kliky. A když promluví, je bohužel záhodno mu naslouchat, upozorňuje britský expert na Rusko Mark Galeotti v analýze pro britský týdeník Spectator.

Bezpečnostní rada není nějaké vyspělejší sovětské politbyro. Zasedají v ní sice nejvýznamnější bezpečnostní představitelé, ale nejedná se o rozhodovací orgán.

Patrušev se zodpovídá výhradně šéfovi Kremlu.

Pod Patruševovým vedením se ale stala jednou z nejmocnějších institucí Putinova státu.

Čtěte také

Technicky vzato je součástí prezidentské správy, ale v praxi je do značné míry autonomní a Patrušev se zodpovídá výhradně šéfovi Kremlu.

Díky schopnosti regulovat informace, které prezidentovi přicházejí na stůl, má na svého „pána“ obrovský a rafinovaný vliv. I v oblasti bezpečnostních otázek, což jsou pro Putina skoro všechny, je to opět Patrušev, kdo mu většinou vytváří politická témata a předkládá i možnosti řešení.

Putin věří, že Rusko čelí zákeřnému spiknutí, které chce svrhnout ruský režim.

Je známo, že Putin nesnáší, když s ním někdo manipuluje, ale součástí Patruševova talentu je, že stejně jako Berija v případě Stalina ví naprosto přesně, jak nebezpečného cara řídit.

Čtěte také

Těžko se dozvíme, nakolik Putin skutečně věří některým svým bizarním tvrzením. V případě Patruševa se pozorovatelé a ti, kdo s ním komunikují, shodují, že bezvýhradně věří, že Rusko čelí zákeřnému „anglosaskému“ spiknutí s cílem svrhnout ruský režim, nebo dokonce Ruskou federaci rozbít.

Čím víc Putin zabředává do konfrontace, tím víc Patrušev sílí a zmenšuje se rozdíl mezi jeho osobními názory a státní politikou.

Ukrajina je prý jen nástroj Západu

Nepostradatelnou předzvěstí nadcházejících událostí se proto staly jeho občasné rozhovory s ruským tiskem, třebaže Patrušev pozornost veřejnosti obecně nevyhledává.

Ve svém nejnovějším interview pro oficiální vládní deník Rosijskaja gazeta opakuje tvrzení, že válka na Ukrajině je ve skutečnosti jen součástí širšího boje se Severoatlantickou aliancí a kolektivním Západem, který „Ukrajinu proměnil v jeden velký vojenský tábor“.

Čtěte také

To, že Západ posílá ukrajinským jednotkám zbraně a střelivo a poskytuje jim zpravodajské informace, Patrušev nevykládá jako pomoc zemi napadené nepřátelským sousedem. Je to pro něj důkaz o zákeřných úmyslech Západu. Rusko tedy rozpoutalo válku, aby jí zabránilo.

Patrušev také vyostřil rétorický konflikt varováním, že „američtí politici, uvěznění v pasti vlastní propagandy, jsou přesvědčeni, že Spojené státy dokážou v případě přímého konfliktu s Ruskem provést preventivní raketový úder, po kterém už Moskva nebude schopná reagovat“.

Patrušev toto údajné přesvědčení označil za „krátkozraké, hloupé a velmi nebezpečné“. S tím autor komentáře souhlasí, doplňuje ale, že nikdo na Západě nic takového netvrdí.

Čtěte také

Když Patrušev v rozhovoru říká, že „Rusko je trpělivé a nikoho svou vojenskou převahou nezastrašuje“, jde o klasický zlozvyk sovětské éry tvrdit, že druhá strana dělá přesně to, co vy. Patrušev proto dodává, že Rusko „má moderní a unikátní zbraně, které v případě ohrožení země umí zničit jakéhokoli protivníka, včetně Spojených států“.

Bylo by snadné nad tím mávnout rukou jako nad starou známou rétorikou. Je to však důležité, protože Patruševova tvrzení se stala většinovým názorem Kremlu.

Čtěte také

Víme, že Patrušev hrál v roce 2014 zásadní roli v rozhodnutí zabrat a anektovat Krym i zahájit v roce 2022 invazi na Ukrajinu. Během těchto osmi let jeho moc neustále sílila a od loňského února roste ještě rychleji.

Je tak spíš zlým vezírem z pohádek a člověkem v pozadí, který panovníkovi našeptává jedovaté nápady. Právě proto jsou on i jeho rozhovory s tiskem tak důležité.

Po každém z nich se vládní politika vždycky vydala ještě o krok dál ve svém autoritářském, militaristickém a agresivním směřování. Rusko se zřejmě připravuje na tvrdý náraz, soudí politolog Mark Galeotti. 

Celý Svět ve 20 minutách najdete v audiozáznamu, připravily Gita Zbavitelová a Tea Veseláková.

Spustit audio

Související