Rusko znamená Putin, ale Ukrajina a Zelenskyj to samé není, říká ukrajinistka Víchová

29. březen 2023

„S časem se každá tvář okouká. Proto už od začátku války s nelibostí pozoruji tu hysterii a zamilování se do Volodymyra Zelenského. Nerada bych, aby s tím, jak mu bude padat popularita, padala i podpora Ukrajiny. Tím spíše, že na Ukrajině opravdu neplatí to, co v Rusku: Putin je Rusko, Rusko je Putin,“ říká ukrajinistka Lenka Víchová. 

Ukrajinskému prezidentovi nechce upírat, že se stal pro Západ symbolem. „Zároveň by bylo nefér i vůči Ukrajině ale i bezpečnosti spojovat veškerý boj pouze s jednou osobou,“ dodává.

Do informačního prostoru se také dostávají informace, že si kancelář prezidenta dělá uzavřené sociologické průzkumy a výsledky je netěší.

Běžní Ukrajinci podle Víchové neustále řeší, co bude po válce. „S vyhlášením válečného stavu totiž byla omezena politická diskuse, vůbec vnitropolitický život a i mediální prostor. Tady se vylilo s vaničkou i dítě, protože došlo u těch stanic, které byly víc kritické k Západu i Zelenskému, k omezení přístupu posluchačů a diváků,“ popisuje.

Leccos se dá pochopit, protože tým Zelenského chce o dění informovat hlavně sám. „Tomuto takzvanému jedinému maratonu ale podle posledních informací důvěřuje pouze 13 procent obyvatelstva. To znamená, že se to Zelenskému nevyplatilo.“

Ukrajinci řeší hlavně své životy

Hlavně ale Ukrajinci nevědí, co bude po válce – část společnosti doufá a těší se, až se i politicky aktivní lidé vrátí z frontové linie a zas začnou politiku dělat. „Další pochybují, že to bude tak ,růžové‘, protože po tom strašném roce, možná i po letech budou ti aktivní unavení.“

Čtěte také

„Do informačního prostoru se také dostávají informace, že si kancelář prezidenta dělá uzavřené sociologické průzkumy a výsledky je netěší. To znamená, že tady je jakýsi pohyb ve společnosti, přestože na povrchu není znát,“ přibližuje ukrajinistka.  

I pozitivní propaganda se totiž „okouká“, a to zvlášť když lidé musejí řešit úplně jiné problémy. „Mezinárodní společenství, Západ potřebuje jednoduchý symbol, kde Zelenskyj hraje – nebo hrál – přední roli. Ale život na Ukrajině je úplně někde jinde,“ připomíná.

„V úterý se navíc do informačního prostoru dostalo, že se začínají bouřit už i novináři, protože má existovat seznam žurnalistů, kterým je dovoleno dělat zpravodajství z frontové linie, ale jsou tu novináři, kteří tam nesmějí. A to lidem začíná vadit,“ vysvětluje s tím, že informovanost o Ukrajině a udržování válečných témat je pro zemi důležité.

Čtěte také

Zelenskému v roce 2019 pomohlo ke zvolení hnutí Služebník lidu, nazvané podle jeho komediálního seriálu. „To hnutí je teď už velmi nepopulární, což neznamená, že se stále nepohybuje kolem 20 procent. Ale 45 procent už nikdy nezíská,“ myslí si Víchová.

„A různé problémy ve straně i korupční skandály spíše Zelenského oslabují. Předpokládá se, že by se v dalších volbách, pakliže by prezident stál o druhé funkční období, asi této strany zbavil a buď si pořídil ,novou‘, anebo by mohl být nadstranický. Svou budoucnost už ale patrně s touto stranou spojovat nebude, protože ta jde ke dnu,“ uzavírá.

Ukrajina ještě před válkou začala se svým bojem proti korupci. „Protikorupční instituce se tvoří už od roku 2014 až 2015. Pravdou je, že pracují, ale jejich výsledky uvidíme asi až časem. Teprve před nedávnem vznikl antikorupční soud, který by měl vyšetřování, které se vede už několik let, začít řešit. Také by měla začít padat rozhodnutí, ale zatím nebyl odsouzen nikdo.“

Víc si poslechněte v audiozáznamu pořadu Osobnost Plus Barbory Tachecí.

autoři: Barbora Tachecí , lup

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.