Libor Dvořák: Putin a konec války

8. březen 2023

Spory o to, proč Putin rozpoutal válku na Ukrajině, neustávají od prvních bojů a neustanou zřejmě ani léta a desítky let poté, co válka skončí. Nad příčinami Putinovy velmi riskantní hry, která svět přiblížila k pomezí globálního konfliktu, se zamýšlí ruský exilový informační server Meduza.

Podle komentátora Meduzy Maxima Trudoljubova bychom rozhodně neměli očekávat, že nějaký mír za těch či oněch podmínek navrhne sám Putin.

Čtěte také

Když už ne jednoznačné vítězství, tak alespoň protahování války je pro něj málem jediný způsob, jak ochránit svou osobní moc přinejmenším v Rusku samotném. Hrozeb, jež ruský prezident sám inicioval a jako by tím otevřel nádobu s příslovečným džinem, je plno: ruští silovici, a to jak z řad bezpečnostních struktur, tak třeba ze strany ruské armádní generality.

A rozhodně bychom neměli podceňovat další, vyloženě nový prvek ruských mocenských struktur a to je Prigožinova soukromá armáda dobře vycvičených a všeho schopných hrdlořezů.

Ti, co války vyhledávají častěji

Aby Putin dokázal nějak čelit těmto přinejmenším potenciálním hrozbám, buduje novou (či možná spíše staronovou) extrémně militarizovanou společnost, pro niž bude právě válka základním měřítkem naprosto všeho. Putin, věren svému zvyku vyvlékat se z odpovědnosti za cokoli, také v tomto případě neustále opakuje, že Rusko tuto válku nerozpoutalo a jen se pokouší ji ukončit.

Čtěte také

Evidentní je ovšem jiný fakt: jakmile iniciátor takovéhoto střetu nedotáhne válečné akce k totálnímu vítězství a míru, jehož podmínky si bude sám diktovat, zaručeně narazí na velmi závažná obvinění na svou adresu a možná i hrozbu vlastnímu holému životu. Jakýkoli jiný mír než ten, který sám nadiktuje, znamená nakonec pro podobného vládce ztrátu moci a velmi tvrdý trest.

A z toho plyne třeba také závěr profesora Rochesterské univerzity Heina Goemanse, který před časem vytvořil databázi všech válečných konfliktů 19. a 20. století: počínání politických vůdců podle tohoto historika přirozeně vyplývá z toho, jak vypadá předávání moci v jejich zemích.

Jsou tu zkrátka vládci, kteří vědí, že svůj úřad opustí v klidu a míru, v důsledku voleb či zákonem dané délky prezidentského období, a pak jsou tu politici, kteří se obávají, že by mohli být zcela potřeni. Ti posledně jmenovaní pak války vyhledávají daleko častěji.

Libor Dvořák

O tom, kam v této kategorizaci patří Putin, zajisté není sporu a podle toho se taky ruský prezident do budoucna zachová: když ve válce nedosáhne jednoznačného vojenského vítězství, bude v ní pokračovat tak dlouho, jak to jen bude možné. Je to nepříjemná představa, ale s takovýmto vývojem ukrajinského konfliktu bychom jako s dosti pravděpodobnou variantou rozhodně počítat měli.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio