Nervozita před ukrajinskou ofenzivou je veliká. Rusové se učí z chyb, varuje Dorazín

2. květen 2023

Evropská unie by podle prezidenta Petra Pavla měla zahájit přístupové rozhovory s Ukrajinou ještě v letošním roce. „Návštěva měla zcela mimořádný ohlas, srovnatelný možná s návštěvou prezidenta Spojených států nebo šéfa NATO. Tím spíše, že se nezastavil jen v Kyjevě,“ uvádí zpravodaj Českého rozhlasu na Ukrajině Martin Dorazín.

Pavel do země přijel v tandemu se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou a jako první státník přijel na východ země: „Většina lidí si řekla, že je to pašák, protože válka je nebezpečná pro všechny. Když cizí státník podstoupí takovou cestu, tak Ukrajinci vidí, že mají podporu,“ popisuje.

Čtěte také

Zároveň zdaleka ne všichni Ukrajinci si podle Dorazína uvědomují, že cesta k plnému členství v Evropské unii bude dlouhá a bolestivá. V nedávné době se navíc objevily spory ohledně vývozu ukrajinského obilí do Evropy, přičemž některé země dovoz zakázaly.

„Ukrajinci se na to dívali s nepochopením, protože si byli jistí podporou sousedních zemí. Možná podlehli falešné představě, že teď jsou všichni velcí kamarádi a že obětují své zájmy. Není to tak. Hořké poznání, že členství v Unii bude i boj o zájmy. A spor o obilí to ukazuje,“ podotýká.

Během své návštěvy Pavel zdůraznil nutnost řešit problém s nedostatkem munice, který se začíná projevovat na ukrajinské straně: „Viděli jsme spektakulární věci, jako jsou dodávky tanků a těžké techniky, ale musí to na sebe navazovat logisticky. Rusko má opravdu mnohem víc munice než Ukrajinci, což mimochodem vyvrací ruské tvrzení, že se Ukrajina chystala napadnout Rusko, a proto museli zahájit preventivní úder,“ podotýká Dorazín.

Nervozita je veliká

Zvýšené dodávky zbraní a munice Ukrajina potřebuje pro chystanou jarní protiofenzivu, která bude zásadní pro vývoj celého konfliktu. „Je vidět, že nervozita je velká. Snaží se dobře připravit a jsou v situaci, kdy musí něco obyvatelstvu oznámit a vysvětlit a zároveň neprozradit příliš mnoho. Je to velmi ošemetná situace,“ konstatuje Dorazín.

Čtěte také

Z náznaků prý lze usuzovat, že hlavní směr ofenzivy povede jižním směrem na Krym. Jeho držení je pro Rusy psychologicky velmi důležité, a pokud by se podařilo odříznout pozemní spojení s Ruskem, ocitli by se ve velmi nevýhodné situaci. Vyloučit nelze ani ukrajinský útok na Doněck, který je baštou separatistů od roku 2014.

Boje na Donbase přitom neutichají a zvláště kolem města Bachmut mají obě strany obrovské ztráty, které nechtějí příliš zveřejňovat, aby nedemoralizovaly společnost. Podle mluvčího Bílého domu Johna Kirbyho ruský plán dobýt Bachmut a proniknout hlouběji do regionu selhal, Dorazín ale varuje před přílišným optimismem.

„Ruskou stranu bych nepodceňoval. Dělá obrovské chyby od samého začátku, ale také se učí a koordinuje se. Nejhorší by bylo je podcenit, protože je to nebezpečná síla a konec války je v nedohlednu,“ uzavírá Dorazín.

Poslechněte si celý rozhovor v Interview Plus.

autoři: Jan Bumba , ert
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.