Ruský režim funguje jako pyramida, která je špičkou dolů. Není tím pádem moc stabilní, míní historik Šimov

28. duben 2023

Podle historika a novináře Jaroslava Šimova je Kreml čím dál izolovanější od okolního světa. K tomu přispěla i pandemie, během níž se Vladimir Putin skrýval v něčem, čemu se říká bunkr. Jakým způsobem a za jak dlouho se v Kremlu bude předávat moc? A jak je v Rusku silný mýtus „falšování dějin“?

„Všichni jsme lidé a každý tady má odměřenou nějakou dobu. A Putinovi je 70 let. Samozřejmě existují různé fámy o jeho stavu. Moc jim nevěřím, protože on nevypadá, že by trpěl nějakou vážnou nemocí. Pokud dáme stranou jeho psychický stav a budeme se na něj dívat z čistě fyzického hlediska, na sedmdesátiletého člověka nevypadá vůbec špatně,“ komentuje Šimov, který se narodil v Bělorusku, vystudoval v Moskvě a už skoro čtvrtstoletí žije v Česku, kde působí jako zástupce ředitele ruského vysílání Rádia Svobodná Evropa.

Čtěte také

K Putinově čím dál větší odtrženosti od jeho okolí podle Šimova přispěla především pandemie, během níž se Putin údajně skrýval a byl zcela izolován.

„Bál se o vlastní zdraví a podepsalo se to na něm. A samozřejmě teď je těžké posuzovat, co se mu honí hlavou. Ruský režim je ale řízen takovým způsobem, že v podstatě funguje jako pyramida, která je špičkou dolů místo toho, aby byla špičkou nahoru. A tato pyramida není tím pádem moc stabilní.“

Šimov si myslí, že z hlediska fyzického zdraví musí za nějakou dobu dojít i na Vladimira Putina, přestože se v současnosti zdá být zdravý. I proto se přiklání k názoru, že změna ve vedení Kremlu nastane v důsledku Putinova stáří, a ne politickou výměnou ještě předtím, než přestane být současný prezident schopný vládnout.

Zájem na dalším vedení války

Podle některých odhadů může mít Rusko na vedení války na Ukrajině peníze a politický kapitál ještě dva až tři roky. Podle Šimova se ruská ekonomika kvůli sankcím nezhroutila, jak doufali někteří západní politici.

Tato válka a její dlouhé trvání má výhodu i pro Putina, protože může dál utahovat šrouby.
Jaroslav Šimov

Na dalším vedení války může mít podle Šimova zájem především Čína.

„Pro Čínu je to nesmírně výhodné. Tato válka a její dlouhé trvání má výhodu i pro Putina, protože může dál utahovat šrouby. Pozorujeme, jak se ruský režim stává čím dál represivnějším. Před pár dny například padl rozsudek v kauze opozičního politika Vladimira Kara-Murzy, a to 25 let vězení. To už jsme opravdu v Stalinových dobách, nikoliv Brežněvových. Oproti těmto rozhodnutím soudu se Brežněv zdá být velký humanista,“ míní Šimov.

Čtěte také

Zároveň v Rusku nadále pokračuje tvrdá propaganda, pomocí které režim vysvětluje, že válka na Ukrajině není agresivní, ale obranná.

„Jak tvrdí Putin a jeho propagandisti, pokud by Rusko nezaútočilo na Ukrajinu, tak by zákeřný Západ využil Ukrajinu k tomu, aby zaútočil na Rusko.“

Podle Šimova velká část ruské společnosti takto uvažuje i z historického hlediska. „Rusové ve své historii často zdůrazňují situace, kdy se jejich vlast stala terčem útoku,“ říká Šimov. „Rusko má strašně moc nesplněných domácích úkolů z dějepisu. Například téma Stalin a stalinské represe nejsou vůbec vyřešené,“ upozorňuje.

Poslechněte si celou Osobnost Plus Lucie Vopálenské v audiozáznamu.

Související