Pavel by měl zkusit přesvědčit další státy, aby Ukrajině dodaly potřebnou munici. Zřejmě to ale nestihne, míní generál Mičánek

2. květen 2023

Prezident Petr Pavel po návštěvě Ukrajiny prohlásil, že by se Česko mělo více snažit o zajištění dodávek munice do okupované země. Tuzemské zbrojovky ale nejsou na zvýšení produkce připravené, navýšení výroby nebude rychlé ani v celé Evropě. „Velká část výroby se přemístila mimo EU a dnes sklízíme důsledky této neuvážené politiky,“ říká Jiří Hynek z Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu. Pavel během návštěvy mluvil také o poválečném rozvoji a možnostech obnovy země.

Současná zranitelnost Evropy je podle Hynka dána posledními dvaceti lety ukvapených rozhodnutí. „Samozřejmě můžeme investovat do domácí produkce, nicméně ty možnosti jsou omezené časově,“ navazuje brigádní generál v záloze František Mičánek.

Čtěte také

Nejrychleji by se výroba mohla rozšířit navýšením směn, což by ale vyžadovalo kvalifikovaný personál. „Rozšíření výroby výstavbou nových hal, případně vybavením novými stroji, to už je skutečně o letech,“ dodává generál v záloze.

„Pokud bude prezident chtít nějakým způsobem pomoci, tak nejjednodušší je vyvinout aktivity v Evropské unii a vyjednávat s ostatními státy,“ uvažuje Mičánek. Pavel by tak měl vyvíjet i snahu, aby byly evropské peníze využity na nákup munice ze zemí mimo EU. „To znamená tam, kde jsou výrobní kapacity volné a kde je EU schopná vyjednat dobrou cenu a rychlou dodávku.“

Plíživé přezbrojení

Problém v zásobování munice také začíná představovat zastaralost části ukrajinského arzenálu. Ten využívá munici sovětské výroby, která se již nevyrábí. Jednou z možností je tak i apel na další státy, aby poskytly munici ze svých zásob.

Čtěte také

„Možné to je, ale vzniká riziko, že ať už je to technika, nebo munice, je už na určitých minimálních zásobách,“ vysvětluje Mičánek. Státy tak už mohly materiál vypotřebovat pro svou vlastní obranu. „Je možné zaslat munici na Ukrajinu, ale musela by být doplněna z jiných zdrojů. Státy to mohou využít k plíživému přezbrojení jako to dělá momentálně Česká republika.“

„Tanky a obrněná vozidla, případně další techniku, posunuje na východ a současně tuto techniku ze západu nahrazuje. Vždycky je to o tom, že s novou technikou musí přijít i nová munice,“ doplňuje generál v záloze. Možností jsou ale i dodávky ze zemí, které ještě příliš neotevřely své zbrojní sklady.

„Jednou takovou zemí je třeba Řecko, které má velké zásoby zbraní ruské provenience a odpovídající munice. Určitě jsou i další země, ale vždy to bude podmíněno odpovídající náhradou,“ rozebírá Mičánek. „Neřekl bych, že prezident Pavel bude v přesvědčování úspěšný. Samozřejmě může být úspěšný, ale ne v takovém časovém úseku, aby to pro Ukrajinu mělo smysl.“

Projekty na poválečnou obnovu Ukrajiny už existují

Během návštěvy Ukrajiny se prezident Pavel zabýval také poválečnou obnovou země. Po svém návratu řekl, že už jsou vytipované konkrétní oblasti, ve kterých je spolupráce možná.

Joint venture

Označení pro společný projekt několika subjektů, které si mezi sebou rovným dílem dělí zisk i podíl na ztrátě. Cílem je spojit přednosti a zkušenosti partnerů.

„Existují pilíře pro obnovu Ukrajiny, ale spolupráce může probíhat v celém spektru oborů, ve kterých je ČR úspěšná ve světě,“ říká generální ředitel agentury CzechTrade Radomil Doležal.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj už během návštěvy představil Pavlovi konkrétní návrhy. Projekty by měly být na bázi Joint venture, agentura však zatím o žádném z nich nemá informace.

„CzechTrade je implementační agentura, která se zabývá uvedením konkrétních projektů, nikoliv jejich, tvorbou, sestavením a dohodnutím. Její role je dodat správné hráče a produkty a projekt facilitovat,“ vysvětluje Doležal

Čtěte také

Realizace představených projektů bude tedy teprve probíhat. „V této fázi působí agentura CzechTrade v oblasti mapování poptávky ukrajinské strany a perfektního zmapování nabídky na české straně,“ popisuje Doležal. „Databáze by potom měla mít technické předpoklady, aby dokázala rychle spárovat nabídku s poptávkou a rychle dodat informace.

„Na druhou stranu už ta dnešní fáze umožňuje dodávat určité množství výrobků, se kterými může ukrajinská strana získat dobrou zkušenost, což by potom byl výborný předpoklad pro větší dodávky v rámci masové obnovy země,“ uzavírá Doležal.

V celém pořadu se také dozvíte, jakou roli by při výrobě munice mohly sehrát mezinárodní projekty nebo jak se agentura CzechTrade už nyní podílí na obnově Ukrajiny či v jakých oblastech by mohla Česká republika spolupracovat. Provází Lukáš Matoška

autoři: Lukáš Matoška , mwal
Spustit audio

Související