Německo zavedlo výhody pro očkované a vyléčené z covidu. Jenže Němcům se to nelíbí

15. květen 2021

Německo v květnu zavedlo výhody pro plně naočkované a vyléčené z covidu-19. Od poloviny měsíce tak pro ně neplatí zákaz nočního vycházení, karanténa ani omezení shromažďování, shrnuje německá odnož evropského serveru Local. Lidé, kteří dostali obě dávky vakcíny, také smějí do obchodů a dalších provozoven, aniž by se museli prokazovat negativním testem jako ostatní Němci.

Podle už déle platného ustanovení musejí v Německu všechny oblasti s více než stovkou nově nakažených na 100 tisíc obyvatel v posledních sedmi dnech zavést zákaz nočního vycházení a nařídit, že se lidé smějí ve dne vidět pouze s jediným člověkem z jiné domácnosti.

Čtěte také

Oblasti s nižším výskytem infekce ale smějí mít otevřené obchody, restaurace, kina a další prostory pro všechny, kdo se prokážou negativním testem.

Nový zákon zavádí rovnost pro všechny naočkované oběma dávkami, lidi, kteří covdi-19 prodělali v posledních šesti měsících, a pro držitele negativního testu. Imunní lidé už nemusejí předkládat negativní test u kadeřníka, v muzeu nebo v zoo a místo toho ukazují doklad o úplném očkování.

Stejně tak se mohou shromažďovat bez jakéhokoli omezení i v noci a nemusejí do karantény, když přijdou do kontaktu s nakaženým. Povinná pro ně není ani izolace po návratu ze zahraničí, pokud nebyli v zemi označené za vysoce rizikovou.

Také imunní lidé však musejí nadále nosit roušky a dodržovat rozestupy. Německá ministryně spravedlnosti Christine Lambrechtová označila nová opatření za významný krok, protože mimo jiné se teď mohou volně stýkat obyvatelé domovů pro seniory.

FDP chtěla ještě víc výhod

Ne všichni politici ale změnu podpořili. Svobodná demokratická strana FDP se v Bundestagu hlasování zdržela, protože podle ní nejde nový zákon dostatečně daleko. Expertka FDP na zdravotnickou politiku Christine Aschenbergová-Dugnusová prý nechápe, proč mají omezení dál platit pro naočkované v hotelích, oddechových areálech nebo na kulturních akcích.

Podle ní také neexistuje důvod, proč by imunní lidé nemohli týmově sportovat nebo nesměli do interiéru restaurace. Do středy bylo v Německu naočkováno oběma dávkami skoro 10 procent obyvatel a přes 33 procent dostalo jednu dávku, informuje německý Local.

Není na privilegia brzy? 

Podle nejnovějšího průzkumu agentury ARD-Deutschlandtrend však výhody pro očkované a vyléčené odmítá 40 procent Němců, píše server Local v jiném článku. Lidem se nelíbí zejména to, že pro imunní neplatí zákaz vycházení a omezení shromažďování.

Čtěte také

I když 55 procent respondentů výhody schvaluje, nesouhlasí s jejich načasováním – podle většiny je na ně ještě příliš brzy. Celých 51 procent soudí, že privilegia by měla přijít, až se bude moci naočkovat více lidí.

V Německu se očkuje podle očíslovaných skupin, z nichž jsou v současnosti na řadě osoby starší šedesáti let a chronicky nemocní. Minulý čtvrtek však země nabídla očkování vakcínou od firmy AstraZeneca bez ohledu na pořadník všem, kdo o ni mají zájem, připomíná německá odnož evropského serveru Local.

Úspěch pravice ve španělském Madridu povzbudil slábnoucí středopravé strany na starém kontinentu. V Indii roste deziluze z neschopnosti vlády postavit se koronavirové pandemii. Vojenská junta v Barmě nemá zemi pod kontrolou ani sto dní po puči. A brazilský prezident Bolsonaro nebrání bezprecedentnímu ničení Amazonie.

Sobotní výbět ze zahraničního tisku připravila Gita Zbavitelová.

Spustit audio

Související