Francouzi si během pandemie dopřávají mnohem víc sýra. Nejvíc ale rostl zájem o italskou mozzarelu

21. březen 2021
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Sýr (ilustrační foto)

Jak si Francouzi udržují dobrou náladu během dlouhých koronavirových uzávěr? Konzumací sýra, odpovídá si sám na položenou otázku britský list GuardianPodle průzkumů právě spotřeba sýra ve francouzských domácnostech loni stoupala raketovým tempem. A trend dál pokračuje.

Vědci, kteří se fenoménem zabývají, říkají, že se Francouzi pod tíhou bezpečnostních opatření začali sýrem tak trochu rozmazlovat. V zemi, která se podle výroku někdejšího prezidenta Charlese de Gaulla sama může pochlubit 246 druhy sýra, se přitom nejvíce zvýšila spotřeba italské mozzarely, a to o víc než 21 procent.

Čtěte také

Zvýšené poptávce se těší i sýr vhodný na raclette. Tato typicky zimní specialita spočívá v konzumaci roztaveného sýra, ke kterému se podávají uzeniny a vařené brambory.

Data od francouzského vládního úřadu AgriMer také ukazují, že zatímco se prodej sýrů z kravského mléka zvýšil bezmála o 10 procent, organických sýrů z kozího mléka se prodalo o třetinu víc a zákazníci projevili větší zájem také o výrobky z ovčího mléka.

Zvýšená konzumace francouzských domácností do jisté míry nahrazuje sníženou poptávku restaurací, které musely zavřít na tři měsíce během jarní uzávěry a pak ještě jednou na podzim. Údaje zveřejnil odborný časopis o potravinách Les Marchés, který uvedl, že pokud jde o nákup sýrů, Francouzi v roce 2020 zlomili všechny rekordy, a to díky pandemii.

Sýr má totiž spoustu výhod, kterých se v téhle zvláštní době dá skvěle využít. Je možné po něm sáhnout coby po přísadě do jídla. Do určité míry je také synonymem pocitu pohodlí – a to hlavně když se roztéká jako součást raclettu nebo i rafinovanějších pokrmů.

Čtěte také

Ve Francii tvoří sýry často plnohodnotnou součást jídelníčku, obvykle tak poslouží jako jednoduchá a rychlá večeře.

Podle odhadů z roku 2017 Francouzi spotřebují průměrně skoro 26,5 kilogramu sýra na osobu ročně. V rámci Evropy ho snědí víc jen Dánové, Islanďané a Finové.

Mezi Francouzi se největší oblibě těší camembert a sýr comté. A když se výzkumníci ptají obyvatel země galského kohouta na jejich názor na jídlo bez sýra, nejčastěji dostanou odpověď, že je to něco nepředstavitelného, dodává deník Guardian.

Fungují v praxi koronavirové pasy? Některé odpovědi přináší zkušenost z Izraele. Evropská unie chce být lídrem rovného přístupu k vakcínám, při očkování ale přehlíží miliony běženců na vlastním území. Uvalí starý kontinent sankce proti Číně, nebo převládnou ekonomické zájmy? A vědci díky tajnému vojenskému projektu zjistili, že grónské ledovce už v minulosti jednou roztály.

Témata pro Svět ve 20 minutách vybrala Tea Veseláková.

Spustit audio

Související