Nejsme hnutí jednoho muže. Funguje u nás pluralita názorů, míní středočeská hejtmanka Pecková

22. červen 2022

Kromě představitelů stran vládní koalice jednala kvůli korupční kauze Dozimetr také Rada Středočeského kraje. Odvolala šéfa krajských silničářů Jana Lichtnegera, a to kvůli informacím, které ho s ním spojují. „Zjistili jsme, že zhruba před 14 dny pan ředitel prodal jednu ze svých firem jednomu z obviněných, dokonce i z těch, kteří jsou nyní ve vazbě, což pro nás byla indicie vedoucí k tomu, že ztratil naši důvěru,“ popisuje hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN).

„V prvotní fázi jsme měli informace, které jsou jenom z médií. Pana ředitele jsme si pozvali poté, co jsme se dozvěděli, že u něj proběhla domovní prohlídka a prohlídka nebytových prostor ve správě a údržbě silnic v Říčanech. Následně jsme ho požádali o vysvětlení, které jsme neobdrželi. Nemohli jsme vidět ani příkaz k domovní prohlídce, ani slyšet žádné podrobné informace, protože pan ředitel podepsal mlčenlivost,“ popisuje kroky vedení kraje Pecková.

Čtěte také

Radní hlavního města Hana Kordová Marvanová (Spojené síly pro Prahu) tvrdí, že Rakušanovi o problémech říkala, ten je ale neřešil. Především ze strany opozice se tak na něj nyní snáší kritika.

„My nejsme hnutí jednoho muže, ve kterém když si Vít Rakušan, stejně jako v ANO bývalý premiér Babiš, řekne, že někoho vyhodí, tak ho vyhodí. My toto nemáme. U nás je nějaká pluralita názorů, oblastní sdružení, krajská sdružení a tak podobně,“ vymezuje se proti takovému hodnocení.

Hnutí STAN mimo jiné chystá mimořádný sněm plánovaný na polovinu léta. Tam by měli být do vedení hnutí zvoleni lidé, kteří v něm nahradí například Petra Gazdíka.

„Mí kolegové by byli rádi, abych do vedení kandidovala, a já si toho nesmírně vážím. Teď jsem ale v pracovně složité situaci, protože mi minulý týden nečekaně zemřel můj náměstek Věslav Michalik, který byl současně předseda středočeského STANu a já teď prioritně řeším jeho agendu a věci související s úmrtím,“ dodává.

Hosté pořadu:
Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje (STAN)
Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně Poslanecké sněmovny (TOP 09)
Martin Fendrych, komentátor serveru Aktuálně.cz
Markéta Chaloupská, vedoucí investigativního týmu reportérů Českého rozhlasu

Jak předseda hnutí STAN Vít Rakušan vysvětloval kolegům dalších vládních stran, proč jeho spolustraníci udržovali kontakty s obviněným Michalem Redlem? Co bude muset udělat, aby se mu avizovaná očista hnutí podařila? Jak se skupina kolem bývalého pražského náměstka Petra Hlubučka chránila před policií? Dozvíte se v pořadu Téma dne Lukáše Matošky.

autoři: Lukáš Matoška , knem
Spustit audio