Prvoligová korupce doprovázená orgiemi sexuálního a drogového charakteru, říká o kauze Dozimetr Havlíček

20. červen 2022

Hnutí STAN řeší kauzu, která původně začala na pražském magistrátu a vedla například k rezignaci ministra školství Petra Gazdíka. Co o ní dosud víme? Jak ji vnímá opozice? Proč v hnutí nezafungovaly obranné mechanismy? V čem je situace nejvíce kritická pro vládní koalici? Ve Speciálu Radiožurnálu a Plusu se ptá Jan Pokorný.

„Vidíme v přímém přenosu další a další zvrácenosti, které se tam odehrávaly. A to podle mého názoru není otázka jednotlivce. To je systém, který se ve STANu dlouhodobě pěstoval, a byla jen otázka času, než to vyjde na světlo boží. A troufám si tvrdit, že někteří o tom věděli, tušili to a jenom čekali, až to bouchne,“ myslí si Havlíček.

To vše za přihlížení špiček a ministrů hnutí STAN.
Karel Havlíček

Bývalý premiér Andrej Babiš označil Petra Gazdíka za chapadlo. Skutečnou hlavou hydry je podle něj Vít Rakušan, který organizovaný zločin hnutí kryje z pozice ministra vnitra.

Čtěte také

„Ať už z pozice ministra, nebo z pozice předsedy hnutí STAN, byl Rakušan na neutěšený stav pražského dopravního podniku včetně určitých detailů upozorňován několik měsíců. A to nikoliv pouze opozicí, ale rovněž svou stranickou kolegyní Hanou Marvanovou. Vše se házelo pod koberec,“ podotýká místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček.

Obvinění předsedy hnutí ANO Babiše považuje Havlíček za něco diametrálně odlišného. „Jednalo se o řádně přidělenou dotaci, která byla řádně schválena a přidělena dokonce našimi oponenty, opozicí, a dneska se zpochybňuje, jestli ta dotace měla být pro malou a střední firmu, anebo jestli ta firma nebyla malá a střední. Tady nešlo o žádnou korupci.“

„V Praze se odehrává prvoligová korupce doprovázená orgiemi sexuálního drogového charakteru spojená s konspiračními byty, a to vše za přihlížení špiček a ministrů hnutí STAN. To je nesouměřitelné,“ dodává Havlíček.

Šifrované telefony a přezdívky

„Jde o jednu z největších politických kauz za poslední roky, která má vliv na nejvyšší patra politiky,“ hodnotí situaci vedoucí investigativního týmu reportérů Českého rozhlasu Markéta Chaloupská.

Navzájem se oslovovali Myšák, Kosák a Slepičák.
Markéta Chaloupská

„My jsme z policejního obvinění vyčetli, že si ta skupina počínala poměrně opatrně. Používala šifrované telefony a také přezdívky. Navzájem se oslovovali Myšák, to měl být Redl, Kosák, tedy podnikatel Kos, a náměstek Hluboček měl být Slepičák. Ta přezdívka údajně vznikla, protože chová slepice,“ popisuje Chaloupská.

Čtěte také

Podnikatel Redl byl v minulosti stíhán i v několika kauzách Radovana Krejčíře. Soudu ale unikl kvůli lékařským zprávám, které dokládaly, že je vážně duševně nemocný a tudíž nesvéprávný.

„Od roku 2017 se Redl pohybuje kolem politiků STAN, například i kolem ministra školství Petra Gazdíka, který kvůli tomu rezignoval jak na post ministra, tak skončí i ve funkci místopředsedy strany. V policejním usnesení se totiž píše, že Gazdík a Redl spolu komunikovali a používali k tomu šifrované telefony,“ dodává.

Hosté Speciálu:
Věra Kovářová, místopředsedkyni hnutí STAN
Karel Havlíček, místopředseda hnutí ANO
Jan Skopeček, místopředseda Poslanecké sněmovny (ODS)
Markéta Chaloupská, vedoucí investigativního týmu reportérů Českého rozhlasu
Petr Hartman, komenátor Českého rozhlasu
Filip Nerad, vedoucí zahraniční redakce Českého rozhlasu

Poslechněte si celý Speciál, ptá se Jan Pokorný. 

autoři: Jan Pokorný , knem
Spustit audio

Související