Nedopsaný deník Franty Kocourka

14. květen 2022

Byl reportérem a novinářem popisujícím nejtemnější události v historii Československa. Jeho hlas provázel například příjezd říšského protektora na Pražský hrad, vojenskou přehlídku ozbrojených sil Velkoněmecké říše na Václavském náměstí, komentoval Hitlerův projev. Mohl odmítnout, ale neudělal to.

Na první pohled by se mohlo zdát, že novinář a reportér František Kocourek spolupracoval s nacisty, ale opak byl pravdou.

František Kocourek u rozhlasového mikrofonu (1939/1940)

Jeho reportáže z temných let československé historie jsou dodnes ukázkou mistrovské formy. Ono totiž nezáleželo jen na tom, co se říká, ale především, jak se to říká. Koncem 30. let vzniká v rozhlase svébytný způsob komentáře. Nejen František Kocourek, ale i další čeští reportéři umějí dát najevo nesouhlas s událostmi, které popisují intonací, emocí, pauzou, monotónním jakoby mechanickým způsobem řeči. Čeští posluchači to na rozdíl od německých cenzorů umějí rozeznat.

František Kocourek jde ve svých reportážích ještě dál, takže o jeho reportáži zesměšňující německá vojska se s obdivem zmiňuje i zahraniční tisk. Nacisté zbystřili a začali jej sledovat. Následují zákazy činnosti v médiích, pak zatčení a odjezd do koncentračního tábora v Osvětimi. Tam František Kocourek 13. května 1942 zemřel na tyfus. Bylo mu 41 let.

autor: Bronislava Janečková
Spustit audio

Související